Министър-председателят на България Гълъб Донев отбеляза всички точки, по които е работило служебното правителство и се похвали със сериозните успехи.

Като най-важно се подчерта влизането на България в Шенген. Донев припомни много от фактите, които са публична дъвка от много време, като този, че страната ни е изпълнила всички технически условия за присъединяването към Шенгенското пространство и решението за приемане стои единствено на политическо ниво.

Служебното правителство имаше твърдата воля да вкара държавата в граничния пункт "Капитан Андреево", което е част от усилията да покажем, че сме готови за Шенген, отбеляза Донев в студиото на БТВ. От тук преминават много стоки, ако държавата не беше влязла да защити границите, щяхме да имаме проблем, допълни още той, като подчерта, че именно благодарение на усилията на служебния кабинет държавата е правомощията си на границата.

Премиерът припомни всички предимства и ползи, които предоставя пространството Шенген. Част от тях са свободно преминаване по сухопътните граници, няма да има забавяния на стоки и услуги, няма да има опашки на границите, както за обикновения гражданин, така и за работещите в транспортния сектор.

"Ние вече отдавна трябваше да сме равноправен член на Шенгенското пространство. Несправедливо е", констатира Донев.

Българските евродепутати апелират за приемане на България в Шенген

Българските евродепутати апелират за приемане на България в Шенген

Времето на вечното чакане се изчерпа

За това и предприехме разговори с по-консервативно мислещите държави като Нидерландия и Швеция, добави премиерът и по думите му са имали успехи в убеждаването на двете страни, които до този момент са били против България да бъде член на Шенген.

Европейският парламент днес гласува и препоръча на Европейския Съвет да вземе решение до края на годината, припомни Донев.

Министър-председателят маркира и останалите успешни действия на служебното правителство като укротяването на нарастването на инфлацията, което ще се почувства в следващите месеци. "В момента е пика, предстои понижение", добави Гълъб Донев.

Годишната инфлация достигна 18.7%

Годишната инфлация достигна 18.7%

НСИ определи и месечната инфлация за септември

"Имаме газ от няколко източника, като този от Азербайджан, за което служебното правителство има заслуги. Осигурихме и течен газ, а не някакви въображаеми танкери.", отсече Донев

В момента това, което ще предложим на НС, подготвено като законопроект, е да направим така, че бизнеса и гражданите да имат еднакви разходи за газ, електроенергия и парно и да не се притесняват кой източник ползват, уточни премиерът по отношение на идеята за въвеждане на две цени на енергоносителите.

Гълъб Донев не скри, че има рискове за националната сигурност на България, заради войната в Украйна, но според него пряка военна заплаха няма.

Руските удари разрушили 30% от електроцентралите в Украйна

Руските удари разрушили 30% от електроцентралите в Украйна

За Зеленски няма повече възможности за преговори с Путин

Министър-председателят засегна и темата за купения вот, като оприличи партиите, които са замесени, като клиенти на Прокуратурата.

"Това бяха едни сравнително честни и прозрачни избори, надявам се да не са чести", завърши Гълъб Донев.