Официално - части от граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево" стават стратегически обект от значение за националната сигурност.

Това обяви в началото на редовното заседание на Министерския съвет служебният премиер Гълъб Донев. Информацията за намеренията на правителството вече бе анонсирана от новия шеф на БАБХ Христо Вълчанов.

"Сигурно помните как започна мандатът на служебното правителство - с информация за проблеми по контрола на животни и стоки, които влизат в Европейския съюз през ГКПП "Капитан Андреево". В края на мандата ни предстои да вземем решение, с което части от граничния пункт ще придобият статут на стратегически обект от значение за националната сигурност", анонсира министър-председателят.

Целта - да се върне сигурността на контрола на стоките, влизащи в ЕС, посочи още Донев. И се обърна с намек към предишното редовно управление, макар и неспоменавайки го пряко.

"Няма да допуснем българската граница, която е външна граница на Европейския съюз, да се използва за вътрешнополитическа употреба", направи аналогия с една от основните тези в предизборната кампания на "Продължаваме промяната" той.

Новият шеф на БАБХ: Старият модел на „Капитан Андреево“ няма да се върне

Новият шеф на БАБХ: Старият модел на „Капитан Андреево“ няма да се върне

Частната "Евролаб" имала пълен монопол върху "Капитан Андреево"

Премиерът намекна и за важността от засилването на граничния контрол и като условие и за дългоочакваното ни членство в Шенген. "Категорични сме, че мястото на България е в Шенгенското пространство", изтъкна той.

В края на изявлението си Гълъб Донев честити и празника на учените от Българската академия на науките - 153-годишнината от основаването на Българското книжовно дружество в Браила, на което БАН е правоприемник.

"С това недвусмислено се слага точка на това какво прави държавата по отношение на официалния контрол от БАБХ на "Капитан Андреево". Тоест - с този статут тези помещения са под особен режим, включително ДАНС ще проверява предварителния допуск на всеки, влизащ в тези помещения, ще упражнява специфична защита като елемент от националната сигурност, включително информационна такава, включително физическа такава", даде подробности след правителственото заседание министърът на земеделието Явор Гечев.

Началото на края на цялата драма. Това обобщи като краен резултат от законодателното действие на Министерски съвет още той.

Христо Даскалов: Част от служителите на БАБХ на "Капитан Андреево" се уплашиха от промени

Христо Даскалов: Част от служителите на БАБХ на "Капитан Андреево" се уплашиха от промени

"ГКПП "Капитан Андреево" беше първата ни стъпка да си върнем държавата

"Държавата не води битки с никого. Може би съдебните спорове ще продължат, но държавата упражнява само тя цялостния контрол на границата", коментира и казуса поотношение на съдебните дела с частната фирма "Евролаб 2011" ЕООД, която вече успя и да осъди държавата.

Какво предстои оттук нататък - до 40 дни следва да се повиши капацитетът на държавната лаборатория, за да може тя да поеме изследването на всички нужни проби, което към момента е невъзможно. Освен това - в рамките на половин година ще бъде проведена процедура за закупуване на ново лабораторно оборудване, което да бъде предоставено на БАБХ.

"Казвам го умишлено пред медиите, за да се знае това правителство по какъв план работи", изтъкна Гечев.

Припомняме, че на 19 юли ВАС със свое решение на практика върна "Евролаб" на ГКПП Капитан Андреево. Тогавашният заместник-министър на земеделието Иван Христанов заяви, че е изненадан от решението на съда. 

Вчера Върховният административен съд уважи частично жалбата на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните и обезсили част от определение от 22 юли на Административен съд София-град по жалба отново за допускане на предварително изпълнение на писмо на изпълнителния директор на БАБХ, което касае проби от пратки на плодове и зеленчуци с произход Турция, взети на ГКПП "Капитан Андреево" да се изпращат за лабораторни изследвания в централната лаборатория на БАБХ.

Христо Вълчанов: "Евролаб 2011" няма да се върне на "Капитан Андреево"

Христо Вълчанов: "Евролаб 2011" няма да се върне на "Капитан Андреево"

Полагат се усилия да заработи държавната лаборатория

Днес ВАС уважи още една жалба на шефа на БАБХ и обяви за нищожно определение на Административен съд-София по жалба на "Евролаб 2011", отменящо допуснато предварително изпълнение на заповед от април месец тази година на директора на Агенцията по безопасност на храните, която е свързана с товарно-разтоварната дейност на ГКПП "Капитан Андреево".

Сагата с дейността на "Евролаб" на Граничния пункт, който е и външна граница на Европейския съюз започна още по време на краткия мандат на редовното правителство начело с Кирил Петков. В края на мандата му бе обявено, че държавата си е върнала контрола над пункта, макар че в следващите дни се наложи полиция и жандармерия да дежурят на пункта, след като за няколко дни Българската агенция по храните спря обработката на камиони на "Капитан Андреево", възпрепятствана от частната компания "Евролаб 2011".