Фирмата, държаща години наред фитосанитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреево", все още не се е изнесла от дадените й на концесия държавни обекти, осъществяващи контрола на хранителни продукти от животински и растителен произход, изчаквайки кабинета "Петков" да падне от власт, за да възобнови старите си порочни практики.

Това заяви на пресконференция в БТА заместник-министърът на земеделието Иван Христанов.

Христанов следи дали някой ще върне частната фирма на турската граница

Христанов следи дали някой ще върне частната фирма на турската граница

Това би било влизане в мафиотска обвързаност

"Да, категорично се очаква да паднем от власт, за да бъде възстановена старата система, към която имаме опасения по отношение на безопасността на храните, внасяни в България, за безопасността на хората, въвлечени в нея. А и също по отношение на фиска, защото през последните 6 месеца, ако не бяхме предприели тези стъпки, държавата губи между 300 и 500 милиона лева, които ще отидат в джобовете на един човек. Това е тест за служебното правителство - каква позиция ще заеме по този толкова вече наболял проблем", заяви той.

И изрази надежда - медийното и общественото внимание, привлечено от казуса, нямало да позволи отново връщането на старите "схемаджийски трикове".

Депутатите и днес няма да чуят Пламен Моллов за записа с подкупа

Депутатите и днес няма да чуят Пламен Моллов за записа с подкупа

На предишното заседание депутатите поискаха МВР да го доведе

Оказва се, че настоящият собственик на фирмата за фиросанитарен контрол на граничния пункт е бил служител на бившата компания, държала обекта, но не познавал собственика.

"Фирмата се казва "Европнап 2011", представен за представител, не за собственик, казва се Васил Димитров, в момента е болен. Лабораторията, принадлежаща допреди 6 месеца на Размиг Чакърян, е предадена на представител на компанията, наела сега помещенията по договор, който ние считаме за нищожен и което ние ще отстояваме в съда. Първо, имаме едно предаване на оборотите - изведнъж един служител, работещ при Размиг Чакърян, става изключително богат, завещава му се паричен поток от стотици милиони за 10-годишен период. Завещава му се оборудването, също струващо стотици милиони, наследява персонал, процедури, абсолютно всичко", влезе в конкретика Христанов.

Съдът отхвърли жалба на лабораторията на Капитан Андреево срещу БАБХ

Съдът отхвърли жалба на лабораторията на Капитан Андреево срещу БАБХ

Причината е, че няма доказателства

Към момента обаче държавата не разполагала с документи, доказващи такава приемственост, но било повече от очевидно, че става въпрос за връзки между двамата, добави той.

По казуса ще бъде сезирана прокуратурата, както и ГДБОП.

В пъти са се повишили установените товари от храни с пестициди, установени от държавата. Така също, много фирми предпочитали не да минат през проверка, а да върнат стоката си обратно в Турция.

"Сравнявайки 35-те дни преди да встъпи в контрол БАБХ с 35-те дни преди това, завишението (на установени храни с пестициди) е 261% - по-голямо количество. За същия период от миналата година в сравнение с тази е 727%, а гледайки на среднодневна база тази година в сравнение с миналата - 246% по-големи обеми храни се спират заради повишено съдържание на пестициди", даде данни заместник-министърът на земеделието.

418 тона плодове и зеленчуци не са допуснати през ГКПП "Капитан Андреево"

418 тона плодове и зеленчуци не са допуснати през ГКПП "Капитан Андреево"

Имали наднормени количества остатъчни вещества от пестициди

След като държавата поела контрола на пункта - на ГКПП "Капитан Андреево", висши държавни чиновници били заплашвани да спрат действията си, като също така са били предложени подкупи на двама души. Имало е заплахи - и към служители, и към техните семейства.

"За съжаление, заплахите към низовия персонал на агенцията продължават и до днес, като в рамките на одита, проведен от ЕК, трима инспектори не дойдоха на работа в тези три дни на одита, като си пуснаха болнични буквално вечерта преди одита, като имаме сигнали, че те и техните семейства са били заплашвани, за да не дойдат на работа", посочи още Христанов.

По този казус също са подадени сигнали към компетентните органи.

От БАБХ спряха почти 1000 живи растения, внос от трети страни

От БАБХ спряха почти 1000 живи растения, внос от трети страни

Част от растенията в пратката са забранени за внос в ЕС

По-късно Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) разпространиха подробна информация. В съобщението се обобщава, че България спира 7 пъти повече храни с пестициди през ГКПП "Капитан Андреево" в сравнение с 2021 година. Над 800 тона храни със завишено количество пестициди са спрени от внос у нас през ГКПП "Капитан Андреево" от връщането на контрола на държавата на пункта до края на юни - със 727.49% повече спрямо същия период през 2021 г. Ръстът на отхвърлените продукти в периода 20 май - 25 юни спрямо предходния месец /13.04 - 19.05.2022/ е с 261,22%, независимо че общият обем храни, които подлежат на здравен контрол, намалява след поемането на лабораторията от БАБХ.

От агенцията информират още, че извънредната мисия на Главна дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" към Европейската комисия, проведена по покана на правителството и БАБХ в периода 6-9 юли, е установила над 30 хронични нарушения в контрола на "Капитан Андреево".

Отчитат се и фрапиращи разлики между броя партиди и общото тегло на растителните продукти с пестициди над нормата, спрени от внос в България и ЕС от трети страни преди и след като държавата си върна фитосанитарния контрол на ГКПП "Капитан Андреево". Несъответствията са установени при анализ на данните, които през последните 10 години са били на разположение на властите в официалната система на ЕС за проследяване на пратките през граничния пункт, TRACES. Държавата възстанови контрола си на границата на 20 май 2022 година, като през изминалия десетгодишен период той беше в ръцете на частната лаборатория "Евролаб", а всички помещения бяха отдадени под наем на една и съща фирма, посочват още от БАБХ.

През последните години към държавата са били подадени общо 38 сигнала от институции, медии и народни представители, които са сигнализирали на предходните правителства за проблемите - без резултат. Сред тях се откроява оплакване с въпрос от 2017 г. на члена на Европейския парламент Кати Пири от холандската Лейбъристка партия, че "хиляди граждани на ЕС отново са претърпели сериозни неудобства поради корупционни практики в България, като например хората да бъдат принудени да плащат подкупи на границата с Турция".

Вчера пък е приключил извънредният одит на граничния пункт на Генерална дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" към Европейската комисия, по покана на българската държава.

Петков: С всеки оставащ час от управлението ни си връщаме контрола над Капитан Андреево

Петков: С всеки оставащ час от управлението ни си връщаме контрола над Капитан Андреево

В държавата ще влизат допълнително почти 50 млн. лв. на година, изтъква той

Данни за фитосанитарния и лабораторния контрол

Анализът на статистическите данни от системата TRACES показва не само драстични количествени разлики, свързани с пренасочените и унищожените партиди в периодите преди и след премахването на частната лаборатория от границата, а и несъответствия между броя на партидите и килограмите на изследваните храни. Компетентните органи следва да установят: дали пробите, взимани от продуктите в предходния период, са били обвързани с реалните килограми; дали е имало разцепване на партиди и конфискуване само на части от тях, за да може при установяване на наличие на пестициди да се отклони една малка проверена и регистрирана част от пратката, а останалата да се пусне в страната.

Частната лаборатория е регистрирала много повече изследвания, отколкото е физически възможно да бъдат извършени в рамките на един ден. В 15 от общо 23 обследвани месеца са регистрирани до над 150% повече резултати от изследвания, отколкото позволява теоретичният капацитет на оборудването. Възниква въпросът дали тези тестове са били извършвани в действителност, или в системата са регистрирани нереални документи, или пък са извършвани, но без да спазват протокола за лабораторни изследвания на ЕС.

В системата TRACES са открити и множество други необясними данни, като прави впечатление, че за месец юли 2021 г. там няма регистрирана нито една върната партида и стока.

Снимка 580490

Източник: БАБХ

Одит на Европейската комисия

По покана на правителството и БАБХ, Главна дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" (DG Sante) проведе извънреден одит в периода 6-9 юли. Целта му е да подкрепи усилията на правителството в оставка да възстанови законността и контрола на границата. Европейската комисия ще продължи да наблюдава процеса и ще бъде гарант за качеството на граничния контрол, независимо кой управлява държавата и БАБХ в следващите месеци и години.

Изпълнителният директор на БАБХ проф. Христо Даскалов изброи част от нарушенията, установени от одиторите:

  • Лошо състояние на сградния фонд на лабораторията - това поставя под въпрос претенциите на наемателите за последните 10 години за ремонти и поддръжка на стойност милиони левове.
  • Наемателят е завладял помещенията за осъществяване на контрола на вносните фуражи до такава степен, вкл. чрез настаняване на трети фирми, че се възпрепятства работата на БАБХ и се променя функционалното предназначение на обекта, в нарушение на закона. Във връзка с този проблем са направени множество констатации, посрещани с безразличие от предишната власт.
  • Установени са несъответствия във времето за обработка на товарите по време на владението на частния наемател. Одиторите изрично изискват засичане на времето за обслужване на камионите, тъй като през 2021 г. то е средно 6 минути, а сега - над 20 минути.

"Одиторите констатират още, че дирекция "Верификация на официалния контрол" не е правила одит на пункта от 2013 г. досега. Това поражда съмнения за административен чадър от страна на висшия управленски екип на БАБХ към частната фирма по време на предишното управление", каза проф. Даскалов.

Официалният доклад на ЕК се очаква през септември 2022 г. Правителството в оставка е поискало съдействие за по-чести одити на DG Sante в бъдеще.