За няколко дни Българската агенция по храните е спряла обработката на камиони на "Капитан Андреево", тъй като частната компания "Евролаб 2011" е възпрепятствала дейността.

Дейността на агенцията по границата е възстановена към 4 часа тази сутрин. Това обясни за БНТ проф. Христо Даскалов, председател на Българска агенция по безопасност на храните. Той уточни, че причината била, че "Евролаб" изчаквала предаването на властта от предишното правителство на служебното и спряла обработването.

Към тази сутрин от Гранична полиция не съобщават за опашки на ГКПП "Капитан Андреево", актуалната информация се дава обаче само за интензивен трафик на вход/изход за леки автомобили.

Проф. Даскалов поясни, че от агенцията са направили всичко възможно, за да изпълнят решението на Върховния административен съд, според което "Евролаб 2011" има право да оперира на границата. Същевременно обаче БАБХ са тези, които трябва да извършват реалните проверки на камионите. "От съда ни направиха забележка, че не сме регулирали с никакъв нормативен акт как тази товаро-разтоварителна дейност да се извършва и аз пуснах заповед, която беше много прецизно написана, за да не накърни решението на съда. Тя обаче не беше уважена от "Евролаб". Там имаше 30 здрави момчета, които заеха площадката, където ние трябва да извършваме товаро-разтоварната работа. Тези младежи не позволяваха на нашите работници да стигнат до работните си места", каза Христо Даскалов.

Още в петък Даскалов се оплака, че "Евролаб 2011" е докарала десетки охранители, които се опитали да изблъскат инспекторите от работните им места.

"Евролаб 2011" е една от 20-те фирми оператори на товари - това значи, че те сключват договори с фирми, които внасят храни, получават данните за тези товари, вкарват ги в първата част на т.нар. "трейс" система и валидират данните. Отговорна за официалния контрол върху стоките обаче е БАБХ, обясни проф. Даскалов.

Той е възложил да се събере опита на целия ЕС. "В европейски мащаб частни фирми не се занимават с контрол на ГКПП", посочи той.

Схемите на турската граница не могат да продължават, категоричен Иван Христанов

Схемите на турската граница не могат да продължават, категоричен Иван Христанов

БАБХ е страшно продънена структура, смята зам.-министърът в оставка

Страницата на БАБХ е била обект на хакерска атака вчера, ДАНС и ГДБОП са се отзовали и в момента се подготвя анализ. Атаката води до изключване на системата на БАБХ, а в нея са данните за цялото животновъдство в страната, коментира още Даскалов.

БАБХ все още не е онлайн

БАБХ все още не е онлайн

Хакерска атака свали снощи сайта на агенцията

Днес се очаква посещение на пункта от министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев. До края на днешния ден се очаква на пункта да има нормализиран трафик.

Припомняме, скандалът с "Евролаб 2011" започна през май, след като се появиха данни, че на шефа на БАБХ е бил предложен подкуп, за да не предприема действия по отношение на фитосанитарния контрол на ГКПП. Подкупът бил предложен от бившия депутат от НДСВ и бивш шеф на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) по време на кабинета "Орешарски" и настоящ ректор на Университета по храните в Пловдив Пламен Моллов.

Правителството на Кирил Петков определи ситуацията като голяма корупционна схема, като включително и намекна, че това се явява една от причините да не бъдем пуснати в Шенген, въпреки изпълнението на техническите изисквания още преди години.

Според Христо Даскалов тонове храни с пестициди са влизали у нас през ГКПП "Капитан Андреево" заради лош контрол, а това се е осъществявало и с чадър от страна на държавни служители, а и политически. Документите от проверката щяха да бъдат изпратени в прокуратурата, а бяха изразени и съмнения, че службите са били наясно с нередностите

Антикорупционния фонд (АКФ) изпрати обаче вече скандала с предлагания одкуп от шефа на БАБХ на европейските прокурори

Шефът на БАБХ: Службите знаят кой играе зад „Капитан Андреево“

Шефът на БАБХ: Службите знаят кой играе зад „Капитан Андреево“

По 20 проби на ден се взимат, като има два работещи апарата на ГКПП "Капитан Андреево"