Тонове храни с пестициди са влизали у нас през ГКПП "Капитан Андреево". Това заяви изп. директор на БАБХ проф. Христо Даскалов в ефира на Нова телевизия. Не е тайна за никого, че персоналът на граничния ни пункт е в потиснато състояние. Там цари страх и на нас ще ни коства много време да го разсеем. Той не е само от последните 12 години, той е и от преди това, посочи Даскалов.

Според него, пропускането в системата има едно обяснение и то е пари. На този пункт годишно минават 110 000 камиона, натоварени с по 20 тона продукция храна. 70 000 от тях подлежат на фитосанитарен контрол. От всеки един камион идват огромни средства. Когато се извършва и лабораторния контрол, сумата надхвърля 180 000 лв. на един камион. Представете си обемите от средства, ако ти контролираш тази дейност. Само 10 процента от тях влизаха в държавата, каза Даскалов. По данни на фирмата около 1,5-2% от пробите, които са били изследвани, са били положителни. Според нашите данни 10% от пробите са положителни с пестициди. Изследвали сме 800 проби, 80 от тях са положителни. Зад всяка проба стоят 10 тона. Това говори, че тонове храни с пестициди са влизали у нас. Няма друго обяснение, заяви той.

Относно заплахите към него той каза: "Свикнах да се движа с охрана. Близките ми се притесняват за мен. Малко съм притеснен. Приемам заплахата философски. Това е част от тази опасна игра, която някои хора водят в България вече от десетки години".

Фирмата на "Капитан Андреево" чакала да падне властта, все още не се изнася

Фирмата на "Капитан Андреево" чакала да падне властта, все още не се изнася

Заплахите към служители на БАБХ продължават