Партньорските служби са знаели много добре какво се случва на границата на ГКПП "Капитан Андреево" и кой играе зад паравана. Това заяви шефът на БАБХ проф. Христо Даскалов пред БНТ.

Той обясни, че всички документи за ГКПП "Капитан Андреево" ще бъдат дадени на прокуратурата. Проф. Даскалов е сигурен, че скоро ще имаме прокуратура, която ще се занимава със сериозните проблеми и да не бяга назад. За миналата година около 110 000 хиляди камиони с храни за минали, от които 35-36 000 са транзитни, а останалите са за България и ЕС. 

Шефът на БАБХ: Тонове храни с пестициди са влезли през ГКПП „Капитан Андреево“

Шефът на БАБХ: Тонове храни с пестициди са влезли през ГКПП „Капитан Андреево“

Според нашите данни 10% от пробите са положителни с пестициди

Служителите, които са излели в отпуск по болест, са трима. Това е станало точно в навечерието на одита на "Капитан Андреево".

В последните няколко месеца служители, които са ангажирани и позиционирани по-високо в йерархията, когато започнахме да надничаме в тяхната работа, за това какви договори са сключвани, излязоха в отпуск. Има доста служители, които неочаквано се разболяха и боледуват доста време. Всички тези болнични се проверяват, уточни проф. Христо Даскалов. 

Петков: С всеки оставащ час от управлението ни си връщаме контрола над Капитан Андреево

Петков: С всеки оставащ час от управлението ни си връщаме контрола над Капитан Андреево

В държавата ще влизат допълнително почти 50 млн. лв. на година, изтъква той

Той добави, че бавно се реагира на проверката на болничните, като се проверят около 10 души от БАБХ. Това е елегантният начин да се разсеят облаците и да не сме в изпълнителната власт, посочи проф. Христо Даскалов. Вече има и няколко уволнение служители, които също са били на високи длъжности.

По 20 проби на ден се взимат, като има два работещи апарата на ГКПП "Капитан Андреево". Апаратите се бездушни неща, те са машини и могат да правят толкова проби за 24 часа.

Проф. Христо Даскалов се надява през август месец държавата много бързо да задейства нещата, за да подготви помещението за новата държавна лаборатория.

Фирмата на "Капитан Андреево" чакала да падне властта, все още не се изнася

Фирмата на "Капитан Андреево" чакала да падне властта, все още не се изнася

Заплахите към служители на БАБХ продължават

Пред БиТиВи депутатът Константин Бачийски от ПП изтъкна, че служителите от БАБХ, които са си извадили болничен преди извършване на одита от Европейската комисияпо казуса с ГКПП "Капитан Андреево", са били заплашвани- както те, така и техните семейства.

"Натискът е от страна на мафията на цялата общинска администрация", поясни той. Самият Бачийски няма охрана, но е предприел повече мерки за своята сигурност.

От думите му стана ясно, че след намесата на управляващите БАБХ е поискала помещенията, заети от фирмата, да бъдат освободени. 50 млн. лв. обаче на година вместо да влязат в бюджета всяка година, са влизали в частни ръце. Факт е също, че броят на спрените камиони, които се връщат заради наличие на пестициди, също многократно се увеличават.

Бившият премиер Бойко Борисов да отговори къде е бил последните години, за да се случват тези неща, защото те няма как да се случват без чадър, поиска Константин Бачийски. По въпроса за намеса на "Има такъв народ", той поясни, че техни представители са се противопоставяли на извършваните проверки и са били на граничния пункт рамо до рамо с човека, представляващ лабораторията на ГКПП.

Константин Бачийски коментира и издадения в последните дни на правителството акт на РДНСК по искане на министъра на регионалното развитие Гроздан Караджов за събаряне на постройката на плажа в "Росенец", където се намира резиденцията на Ахмед Доган - за него е удучващо, че актът не е издаден в началото на управлението, а сега, когато правителството вече е в оставка.