Заместник-министърът на земеделието Иван Христанов заяви в разговор с журналист от Нова Телевизия, че именно лабораторията на ГКПП Капитан Андреево вероятно е била една от причините България да не влезе в Шенген досега и подчерта, че откакто тя е била закрита и държавата се е заела с контрола на внасяните храни през този граничен пункт, наричан още "Вратата на Европа" са били бракувани 5,6 пъти повече храни на среднодневна база в сравнение с предходната една година, докато е функционирала старата лаборатория.

Записът за "папката за 100 хил." част със сигнала за лабораторията на "Капитан Андреево"

Записът за "папката за 100 хил." част със сигнала за лабораторията на "Капитан Андреево"

Директорът на БАБХ Христо Даскалов

Той заяви, че му е бил предлаган подкуп от по 500 000 лв. на месец във връзка с контрола на ГКПП Капитан Андреево - "да си затвори очите", но според "него това нямало как да стане". Христанов заяви, че "скоро той не е получавал заплахи". "Аз бях предупреден, че се намесвам и се конфронтирам с най-големия бос на БАБХ," като уточни, че няма предвид ръководителя на Агенцията.

418 тона плодове и зеленчуци не са допуснати през ГКПП "Капитан Андреево"

418 тона плодове и зеленчуци не са допуснати през ГКПП "Капитан Андреево"

Имали наднормени количества остатъчни вещества от пестициди

"Цяла една администрация и преди това 10 години цяла една политическа класа е правила така, че този бизнес да работи за тях. Нашите усилия са и да привлечем сътрудничеството на германските митничари, които да дойдат тук. Ако зависи от нас, ще дойдат час по-скоро. Първата мисия ще бъде тук още в средата на юли", посочи зам.-министърът на земеделието.