Германски гранични полицаи ще помагат на българските си колеги при охраната на Гранично контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево", вторият най-натоварен в света сухопътен граничен пункт. Разбирателството за това идва след срещата на българския финансови министър Асен Василев и германския министър на финансите Кристиан Линднер, който е на посещение в София, както и в разгара на скандала, свързан с пункта за санитарен контрол там.

Сред основните теми в разговора им бяха икономическата и фискална конюнктура в страната ни, Планът за възстановяване и устойчивост и на свързаните с него реформи. Засегнати са били и задълбочаването на двустранните отношения между България и Германия, както и редица актуални въпроси, сред които предизвикателствата, предизвикани от войната в Украйна. Не е била подмината и темата с енергетиката.

"Обсъдихме няколко теми. Първата бе свързана с готовността на Германия да подпомогне нашите усилия да укрепим "Капитан Андреево" с персонал от немските митници", съобщи Василев.

Записът за "папката за 100 хил." част със сигнала за лабораторията на "Капитан Андреево"

Записът за "папката за 100 хил." част със сигнала за лабораторията на "Капитан Андреево"

Директорът на БАБХ Христо Даскалов

"Това е външна граница на Европейския съюз и ние заедно с немските колеги обследваме по сложност как да направим контрола по тази граница максимално най-сигурен, така че да гарантираме сигурността на европейската граница", допълни лаконично той.

"Споделям и желанието за по-тясно сътрудничество на ниво митнически служби, като ние вече водим разговори за предоставяне на персонал и създаване на общи екипи, които да работят в тази насока. В наш общ интерес е да защитаваме европейската граница срещу корупцията и финансовите престъпления. Изключително съм впечатлен от постиженията на българската страна и в тази насока", каза на свой ред германският финансов министър.

Водени са разговори и по друга особено важна тема - енергетиката, и по-конкретно - общоевропейски модел за осигуряване на сигурността на доставките с оглед рестрикциите за внос на руски природен газ. Към момента обаче няма нищо конкретно като разбирателство, посочи Линднер, но Германия има воля да се включи солидарно за осигуряването на газови доставки, в това число и за България.

Асен Василев: ЕК ще одобри нулевата ставка за горивата

Асен Василев: ЕК ще одобри нулевата ставка за горивата

Асен Василев в сблъсък с Ваня Григорова на бюджетна комисия

Германският финансист номер едно похвали и България, въпреки изтеглените значителни заеми в последно време, за фискалната й политика. "Поздравяваме България за стабилността в държавните финанси, което е вдъхновение за нас. И освен това по отношение на външния дълг - изключително впечатляващо е това, което е постигнато от България по отношение на финансовата стабилност. Ние само можем да се учим от България", не спести похвали той.

Освен това двамата министри са се договорили за развитие на сътрудничеството между двете държавни администрации, особено в областта на обществените поръчки и възприемането на немския опит там.

А що се касае до газовите доставки за България в бъдеще извън евентуалното ни сътрудничество с Германия, за което към момента няма конкретика - работило се активно по съвместно разбирателство между България, Гърция, Румъния и евентуално Украйна за общи доставки на 10 милиарда кубични метра газ. Кога такова споразумение обаче може да влезе в сила, Василев не уточни.