Антикорупционния фонд (АКФ) изпраща скандала с искания подкуп от шефа на БАБХ на европейските прокурори. Повод за сигнала е появилият се в българското медийно пространство аудиозапис с транскрипция, за който се твърди, че съдържа данни за предлагана имотна облага на ръководителя на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) проф. Христо Даскалов. Според съдържанието на записа от Даскалов се иска да не създава пречки на дружеството, осъществяващо фитосанитарен контрол на ГКПП "Капитан Андреево", срещу което му се носи "една документация" в плик, който той отказва да вземе. На 12.06.2022 г. в интервю за телевизия бТВ вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев заявява по случая, че служители на въпросното търговско дружество са обработвали товарните автомобили на граничния пункт в отсъствие на митничарите преди митницата.

От горецитираната информация АКФ предполага, че създаденият порядък за фитосанитарен контрол през частно търговско дружество на външната граница на Европейския съюз на ГКПП "Капитан Андреево" е възможно да е довела не само до ощетяване на бюджета от несъбрани такси, но и до използването за продължителен внос в нарушение на митническия режим на територията на Съюза през България и разпространение към останалите страни-членки на всякакви стоки и вещества, включително и поставени под контрол или забранени, от което могат да бъдат увредени финансовите интереси на Съюза.

Съдът отхвърли жалба на лабораторията на Капитан Андреево срещу БАБХ

Съдът отхвърли жалба на лабораторията на Капитан Андреево срещу БАБХ

Причината е, че няма доказателства

Същевременно, предвид изнесените данни за предлагане на имотна облага на високопоставено длъжностно лице с цел безпрепятственото продължаване на действащия режим за фитосанитарен контрол, може да се направи предположението, че и установяването и поддържането му вероятно е ставало по същия начин.

Прокуратурата на България вече обяви, че започва действия по изясняване на изнесената информация за потенциално корупционно поведение. Досегашната практика на българската прокуратура обаче не е показала резултати при разследване на подобни казуси с изтекли записи със сходно съдържание, а демонстрирала склонност към неглижиране и формализиране. Липсва информация и дали прокуратурата е разследвала предишни изнесени в медиите случаи на предполагаемо корупционно поведение от същия бивш председател на БАБХ, за когото се твърди, че е замесен и в сегашния казус.