"Трафикът през граничния пункт "Капитан Андреево" вече е нормализиран. На място има жандармерия заради спорове между служители на БАБХ и частни дружества относно фитосанитарния контрол." Това заяви пред журналисти служебният вътрешен министър Иван Демерджиев по време на посещение на граничния пункт.

Той направи посещение, за да инспектира товаро-разтоварната дейност.

По думите му в продължение на няколко дни преминаването на камиони е било затруднено заради спора между БАБХ и частната фирма "Евролаб 2011" относно това кой трябва да осъществява контрола върху внасяните стоки. "Проблемът с камионите го заварихме още с встъпването ни в длъжност - от 2 август. То ескалира някъде около петък, но в събота през нощта бе разрешен. Камионите преминаваха с известни затруднения", посочи Демерджиев.

Заради конфликта между служителите на Евролаб 2011 и БАБХ на място са изпратени екипи на жандармерията, които да поддържат реда.

"Трафикът се възстанови след намесата на жандармерията. Подадени са десетки жалби и от двете страни. Всяка от страните обвинява другата в различни противоправни действия, включително присъствието на лица от частното дружество, които заплашват физически служители на БАБХ", уточни Демерджиев.

На "Капитан Андреево" пристигна и директорът на БАБХ Христо Даскалов. Той заяви, че съгласно влязлата в сила негова заповед, товаро-разтоварните дейности ще се извършват единствено от БАБХ до крайното решение на съда.

Припомняме, че за няколко дни Българската агенция по храните е спря обработката на камиони на "Капитан Андреево", тъй като частната компания "Евролаб 2011" е възпрепятствала дейността.

Съдът върна Евролаб 2011 в ГКПП "Капитан Андреево"
Обновена

Съдът върна Евролаб 2011 в ГКПП "Капитан Андреево"

Това се налага заради незаконосъобразни действия на БАБХ