Върховният административен съд уважи още една жалба на изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) и обяви за нищожно определение на Административен съд София по жалба на "Евролаб 2011". Първоинстанционният съд отменил допуснато предварително изпълнение на заповед от април месец тази година на шефа на БАБХ, която е свързана с товарно-разтоварната дейност на ГКПП "Капитан Андреево".

Според тричленният състав на ВАС решението на съда е нищожно, освен това жалбата трябва да бъде разгледана от тричленен състав на съда, което е императивна разпоредба.

В случая обаче определението е постановено от едноличен състав на Административен съд София - град в закрито заседание на 18 август 2022 г.

Постановяването на съдебен акт от незаконен състав води до нищожност на акта.

Определението по административно дело № 8682 от 2022 г. по описа на ВАС е окончателно.

Малка победа за БАБХ по казуса "Евролаб"

Малка победа за БАБХ по казуса "Евролаб"

То касае изпращането на пробите за изследване в София

Припомняме, че вчера върховният административен съд (ВАС) уважи частично жалбата на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и обезсили част от определение от 22 юли. на Административен съд София - град (АССГ) по жалба отново за допускане на предварително изпълнение на писмо на изпълнителния директор на БАБХ, което касае проби от пратки на плодове и зеленчуци с произход Турция, взети на ГКПП "Капитан Андреево" да се изпращат за лабораторни изследвания в централната лаборатория на БАБХ.

Припомняме и че на 19 юли ВАС със свое решение на практика върна "Евролаб" на ГКПП Капитан Андреево. Тогавашният заместник-министър на земеделието Иван Христанов заяви, че е изненадан от решението на Съда. 

Христо Вълчанов: "Евролаб 2011" няма да се върне на "Капитан Андреево"

Христо Вълчанов: "Евролаб 2011" няма да се върне на "Капитан Андреево"

Полагат се усилия да заработи държавната лаборатория

Сагата с дейността на "Евролаб" на Граничния пункт, който е и външна граница на Европейския съюз започна още по време на краткия мандат на редовното правителство начело с Кирил Петков. В края на мандата му бе обявено, че държавата си е върнала контрола над пункта, макар че в следващите дни се наложи полиция и жандармерия да дежурят на пункта, след като за няколко дни Българската агенция по храните спря обработката на камиони на "Капитан Андреево", възпрепятствана от частната компания "Евролаб 2011".