На 8-9 декември може да очакваме решение за присъединяването ни към Шенген, стана ясно от думите на външния министър- Николай Милков на седмичния брифинг във ведомството. Топката е в нашето поле, подчерта Милков. Започват дипломатически совалки, за да се гарантира положителното становище за членството ни в Шенген.

Вчера е приключила проверка за готовността ни да влезем в шенгенското пространство. Вътрешният министър е уверил първия ни дипломат, че тя е успешна. Все пак министър Милков отчете, че това е оценката на проверяваните, а не на проверяващите. Преди ЕС да се произнесе за нашата готовност и Европейският парламент се очаква да излезе със съответната резолюция.

Припомняме, че темата за влизането ни в Шенген, бе повдигната от Румен Радев, както на работната си среща с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, така и по време на друга такава със свои колеги държавни глави от групата "Арайолуш". Радев убедено представи, че присъединяването на България към шенгенското пространство е не само инвестиция в регионалната сигурност, но и предпоставка за по-голяма стабилност.

Служебният премиер Гълъб Донев също е изказвал позиция по отношение присъединяването на България към Шенген. Според него една от най-важните мерки, които трябва да се предприемат, е засилване на граничния контрол. Донев обяви тогава, че в края на мандата на правителството предстои да се вземе решение, с което части от граничния пункт "Капитан Андреево" да стане обект от значение за националната сигурност.

"Капитан Андреево" стана обект от значение за националната сигурност

"Капитан Андреево" стана обект от значение за националната сигурност

Решението оповести Гълъб Донев, за Явор Гечев то е началото на края на драмата