Предстои македонски културен клуб да отвори врати в Благоевград тази неделя - 30 октомври, съобщава БНТ.

Той ще носи името на поета Никола Вапцаров.

Общинският съвет в Благоевград обаче остро се противопостави на инициативата. На последното си заседание общинските съветници приеха специална декларация, в която определят като антибългарска провокация разполагането на македонския културен клуб на територията на община Благоевград.

За нас е неоспорим исторически факт, че македонската нация е създадена изкуствено от Коминтерна през 1934 г., че единствената причина за съществуването ѝ е да обслужи интересите на болшевишката партия и Съветския съюз и за целите на чужда държава, се посочва в документа.

Продължава атаката на РСМ срещу българското сдружение "Иван Михайлов"

Продължава атаката на РСМ срещу българското сдружение "Иван Михайлов"

Било извършило дискриминация на национална и етническа основа

"За нас като българи и жители на Пиринска Македония е изключително голяма обида и провокация на велик български поет, като Никола Йонков Вапцаров, да се натрапва чуждо национално самосъзнание! Водени от всичко това, ние, общинските съветници в Общински съвет Благоевград, считаме, че създаването на подобен център в нашия град е груба провокация и демонстрация от страна на нелегитимни за нашето право организации", категорични са съветниците.

Декларацията обаче стана повод за реакция от страна на Министерството на външните работи на Република Северна Македония. Оттам разпространиха позиция, в която се посочва, че македонското външно министерство осъжда непремерените квалификации в съдържанието, които се отнасят за македонския народ.

"Очевидно е, че такива декларации са против усилията на двете правителства за изграждане на доверие между народите на двете държави и против духа на Договора за приятелство и добросъседство, чиято основна цел е точно тази - да изгражда приятелство и взаимно уважение", подчертават от македонското МВнР.

ВМРО-ДПМНЕ иска да знае кой финансира българските клубове в РСМ

ВМРО-ДПМНЕ иска да знае кой финансира българските клубове в РСМ

Държат президента Пендаровски да отговаря

Днес премиерът на РСМ Димитър Ковачевски заяви, че отварянето на културни центрове като българските в Битоля и Охрид, както и македонският в София, а скоро и в Благоевград, ще допринесат за сближаване между хората от двете държави.

Той посочи, че македонското правителство и Министерството на културата подготвят документацията за отваряне на македонски културен център в Благоевград, като ще бъде изпратено искане за това до българското правителство в София, където вече има отворен такъв център.

Вярвам, че отварянето на културни центрове е начин за сближаване между гражданите, държавите и институциите, изтъкна македонският президент.

Буяр Османи: Клуб с име на цар Борис Трети вреди на македонските българи

Буяр Османи: Клуб с име на цар Борис Трети вреди на македонските българи

То не е в интерес на духа на диалог и приятелство