ПП ВМРО и ПП АБВ заявиха позиция относно Македонския културен клуб "Никола Вапцаров", който предстои да се открие на 30 октомври в Благоевград.

От ПП АБВ единственият проблем, който отчитат, е името, което ще носи клубът. Считат, че изборът на име е с цел провокация от Република Северна Македония, имайки предвид поправката в Закона за сдруженията и фондациите, приета от парламента на РСМ. България няма право да използва български имена на културни институции в Македония, но те могат да използват имена като Никола Вапцаров, опитвайки да му наложат чужда националност, обясниха от АБВ на пресконференция на партията.

От ВМРО смятат за недопустимо в сърцето на Пиринска Македония клуб, носещ име на българска историческа личност, да сее сепаратизъм и антибългарски тези. От партията припомниха, че Общинският съвет на Благоевград също се е обявил против. Тези позиции са разгърнати и в писмо до министър-председателя Гълъб Донев.

Ангел Джамбазки от ВМРО определи един от бъдещите гости на откриването на клуба като "рупор на див, антибългарски македонизъм". Става въпрос за лидерът на опозиционната ДПМНЕ Християн Мицкоски, който подкрепи извършителя на палежа на Българския културен клуб "Иван Михайлов" в Битоля, смята Джамбазки.

От АБВ и ВМРО настояват българската страна да се активизира и да престане да допуска провокации от РСМ. Партиите апелират за своевременни отговори от Министерски съвет.

Българските учени пред ЕП: Македония да не краде историята ни

Българските учени пред ЕП: Македония да не краде историята ни

България признава македонската идентичност, но въпросът е да не се краде българската история, настояха те