Българската история не трябва да бъде крадена. Това настояха историците и учените от националния кръг за "Македония" пред евродепутатите в Европейския парламент (ЕП) в Страсбург. 

Генчовска: Няма пожар в отношенията между България и РСМ

Генчовска: Няма пожар в отношенията между България и РСМ

Палежът на културния дом в Битоля е извършен преднамерено, по думите й

Няма да допуснем по никакъв начин нашата история да бъде открадната, закани се археологът проф. Николай Овчаров на пресконференция от ЕП.

Овчаров обясни, че основната позиция, която българските учени защитили пред Европейския парламент в Страсбург е, че не са против македонската идентичност. България признава македонската идентичност, но въпросът е да не се краде българската история, настоя археологът.

Проф. Ана Кочева е доволна, че българските учени започнали да говорят на един език с европейските депутати. В Република Северна Македония трябва да се положат още по-големи усилия за преодоляване на езика на омразата, но искрени усилия, настоя тя.

Тя определи като пореден епизод от сериала поругаването на културния паметни в Битоля във взаимоотношенията между България и Македония.

Има задържан за палежа на културния център "Иван Михайлов" в Битоля
Обновена

Има задържан за палежа на културния център "Иван Михайлов" в Битоля

Задържаният е 34-годишен жител на Битоля

Тя подчерта, че България ще продължи да настоява за преодоляване на езика на омразата, инфраструктурните между двете държави да започнат, а не да отлежават на хартия, да се почитат българските наследства от всякакъв характер в РСМ, да се спазват правата на българите, живеещи там и да се спре с фалшификацията на документалните източници.

Тя, както и Овчаров, определиха фалшификацията на документалните източници като Втори възродителен процес - самоличност на хора се сменят със задна дата.

"Или Македония свършва своята част от домашното, което не е чак толкова сложно да се направи, или пък всички наши изисквания да бъдат разписани в предприсъединителната рамка България да може да упражни легитимни санкции. Най-добре е да се случат и двете, за да може в хармония да продължим напред за европейското бъдеще на Република Северна Македония", категорична бе  Кочева.

Проф. Пламен Павлов заяви, че трябва да се чуе гласът на българската наука в сградата на Европейския парламент. Само в рамките на един ден направихме много повече, отколкото е правено през последните години. Не срещнахме никакви обструкции и бихме направили усилие да впрегнем и други колеги в платформата за изразяване на отношение за българското мнозинство в Република Северна Македония, изтъкна проф. Павлов.

Доц. Спас Ташев допълни, че проблемът не е само двустранен, а засяга общочовешки измерения, като трябва да търсим подкрепа не само от български, но и от чуждестранните евродепутати. Историците показали историографски статистики на евродепутатите за Македония преди 1944 г., като тогава българското население било преобладаващо, а след 1944 г. българите започнали да "изчезват".

Ташев заяви, че било показано на евродепутатите и преброяването в Северна Македония, като българите не били малко над 3 000 след резултатите от изследването. Процесът в Скопие не е демократичен, а потъпква правата на човека.

Скопие не покрива Копенхагенските критерии, посочи той.

Северна Македония преброи само 3504 българи

Северна Македония преброи само 3504 българи

В Скопие представиха официалните резултати от националното преброяване