Едва 3 504 души са гражданите на Северна Македония, които са се определили като българи. Това става ясно от резултатите от преброяването на населението в западната ни съседка, които бяха представени днес в Скопие, съобщава БГНЕС.

То се проведе между 5 и 30 септември миналата година.

Според обработените от Държавната статистическа служба резултати общият брой на населението в страната е 2 097 319 души. От тях 54,21% са се определили като македонци, 29,52% като албанци, 3,98% като турци, 2,34% - роми, 1,18% - сърби, 0,87% - бошняци, а 0,44% - като власи.

България да реагира на "грешките" в преброяването в РСМ, иска Спас Ташев

България да реагира на "грешките" в преброяването в РСМ, иска Спас Ташев

Позицията на страната ни е консенсусна и правилна

Директорът на института Апостол Симовски съобщи, че резидентното население на страната наброява 1 836 713 души, докато нерезидентното възлиза на 260 606 души.

Той подчерта, че преброяването е било проведено успешно и професионално. Екипът на Държавната статистическа служба показа, че знае и може, че е една от най-професионалните институции в страната, заяви Симовски, допълвайки, че данните са обработени в рекордно кратко време.

Местни медии отбелязват, че резултатите от преброяването са били обявени в необичайно тържествена обстановка - залата на Филхармонията, където присъстват премиерът Димитър Ковачевски, вицепремиерът Артан Груби, както и няколко министри от правителството и представители на дипломатическия корпус.

За първи път от 19 години в Македония се проведе преброяване на населението. Това стана възможно, след като президентът на РСМ Стево Пендаровски подписа закон за преброяване. Тогава той обяви, че очаква процесът да не бъде политизиран и получените резултати да отговарят на интересите на общото развитие, за да могат да формират дългосрочни стратегии във важни области за страната.

От 1948 г. до момента в републиката бяха извършени осем преброявания на населението, като последното беше от 2002 г.

За първи път от 19 години в Македония ще има преброяване на населението

За първи път от 19 години в Македония ще има преброяване на населението

Президентът Стево Пендаровски подписа закон