Преброяването на населението в Северна Македония започва през следващата седмица. Допитването стартира с определени категории хора в понеделник. Правителството няма скрит дневен ред и неговата политизация чрез негативна кампания може само да създаде напрежение, заяви тази вечер министърът на правосъдието Боян Маричич. По време на участието си по телевизия Sitel той изпрати съобщение до всички граждани и политически партии, че не е късно да се включат в провеждането на преброяването, защото държавата се нуждае от реални числа, предаде МКД.

"Защо трябва да имаме напрежение, когато можем да постигнем резултат, който да ни помогне да планираме образование, здравеопазване, икономика? Нуждаем се от реалистична картина, не ни трябват повече или по-малко македонци, албанци или всякакви други. Ефектът от такава негативна кампания върху преброяването може да бъде само нереалистичен брой, което означава нереалистично малко хора от една общност", каза Маричич.

Според него всички дискусии е трябвало да приключат миналата седмица, когато страната е получила оценка от Евростат, че всички стандарти и законът и методологията са в съответствие с европейските стандарти за преброяване. Опозицията подкрепи старата концепция на преброяването, тази, която се провали през 2011 г. Ние подкрепихме нова концепция, която ще направи операцията възможно най-статистическа и възможно най-политическа," обясни Маричич.

Той припомни, че преброяването на определени категории хора в поправителни заведения, затвори, армията, дипломати в чужбина и техните семейства, бездомни, започва в понеделник. "Мисля, че от 1 до 31 март този процес ще трябва да приключи, а от 1 до 21 април ще трябва да започне за гражданите", каза министър Маричич.

ВМРО-ДПНЕ срещу преброяване на населението в Македония в пандемия

ВМРО-ДПНЕ срещу преброяване на населението в Македония в пандемия

Настоява да се отложи, или проведе дистанционно

Припомняме, че ВМРО-ДПМНЕ се обяви или за отлагане на преброяването за 2022 година, или за провеждането му онлайн сега. Причината е пандемията.  "Нашата позиция е ясна. Преброяването на населението в Северна Македония трябва да се извърши през пролетта на 2022 г., през март или април. Дотогава ще имаме терминали за пръстови отпечатъци, които вече ще се използват на местните избори. Ако властите го искат сега, те имат възможност да направят електронно преброяване с точност 5%, т.е. да преброят 95% от населението и само 5% да го посетят".

Това заяви в началото на февруари лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, цитиран от МКД. Той добави, че ВМРО-ДПМНЕ никога не е бил за бойкота на преброяването и припомни, че партията му стартира инициатива за събиране на подписи за внасяне на закон в рамките на Асамблеята за отмяна на Закона за преброяването.

За първи път от 19 години в Македония ще има преброяване на населението. Това стана ясно в края на януари, лед като президентът на Северна Македония Стево Пендаровски подписа закон за преброяване. Тогава той обяви, че очаква процесът да не бъде политизиран и получените резултати да отговарят на интересите на общото развитие, за да могат да формират дългосрочни стратегии във важни области за страната.

От 1948 г. в републиката са извършени осем преброявания на населението, последното е от 2002 г.

За първи път от 19 години в Македония ще има преброяване на населението

За първи път от 19 години в Македония ще има преброяване на населението

Президентът Стево Пендаровски подписа закон