"Проведохме заседание на Изпълнителния комитет на ВМРО-ДПМНЕ, по време на което обсъдихме инициативата за събиране на подписи за отлагане на преброяването на населението в Северна Македония. Процедурите са ясни - утре ще стартираме събиране на първоначални сто подписа, а официалното събиране на подписи от гражданите ще започне през следващия месец. Много страни отложиха преброяването, последна от тях бе Хърватия. Апелирам към властите да не рискуват живота на нашите граждани, нищо страшно няма, ако преброяването се отложи за месец поради епидемията.

Нашият апел е, ако те искат да проведат преброяване насила, тогава поне нека да го проведат по електронен път, което ще покаже загриженост за здравето на гражданите", каза лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, цитиран от МКД.

Според Мицкоски решението за комбинирано преброяване също не е добро, защото преброител ще трябва отново да посещава лично жилищата на гражданите.

За първи път от 19 години в Македония ще има преброяване на населението

За първи път от 19 години в Македония ще има преброяване на населението

Президентът Стево Пендаровски подписа закон

"Според Конституцията всеки е длъжен да защитава здравето си, не само своето, но и това на другите, затова казвам, че премиерът Зоран Заев съзнателно тласка хората към апокалиптичен сценарий.", каза Мицкоски.

Припомняме, че за първи път от 19 години в Македония ще има преброяване на населението. Това стана ясно в края на януари, лед като президентът на Северна Македония Стево Пендаровски подписа закон за преброяване. Тогава той обяви, че очаква процесът да не бъде политизиран и получените резултати да отговарят на интересите на общото развитие, за да могат да формират дългосрочни стратегии във важни области за страната.

Македония започна да подготвя техническите аспекти на процедурата по преброяване, която ще бъде организирана от 1 до 21 април за граждани на републиката, както и за жители с разрешение за пребиваване. Дистанционното преброяване за диаспората започва на 1 март. От 1948 г. в републиката са извършени осем преброявания на населението, последното е от 2002 г.

Мицкоски коментира и други актуални проблеми, като отново използва случая, за да удари Заев. Като коментира изявлението на премиера, че са необходими шест до седем години, за да има ефект върху борбата с корупцията, Мицкоски каза: "Мисля, че отнема не повече от шест до седем дни. Нека Заев започне с приближените си, но мисля, че работата ще бъде свършена много бързо. Няма нужда от шест до седем години."

Мицковски: Заев вече е нелегитимен, да сдава властта

Мицковски: Заев вече е нелегитимен, да сдава властта

Договорите му са без консенсус, нямат стойност