Председателят на опозиционната партия в РС. Македония Християн Мицкоски иска оставката на премиера Зоран Заев, пише македонското издание "Слободен печат".

Логично политическата обстановка в югозападната ни съседка се нагорещи заради наложеното вето за начало на преговорите на Македония за еврочленство. Заев не само, че не планира да поде оставка, но и планира да увеличи парламентарното мнозинство начело със СДСМ "заради успешните проекти и квантови скокове напред".

65 675 граждани на РС. Македония са с български паспорти

65 675 граждани на РС. Македония са с български паспорти

До 22 октомври има 77 829 молби за българско гражданство от македонци

Мицкоски вчера поиска формиране на "правителство за национално спасение, което заедно ще изгради непреодолими червени линии, които ще защитят македонската идентичност". Според него това е пътят да се състоят предсрочни парламентарни избори напролет, когато се създадат здравословни условия за провеждане заедно с местните избори.

От своя страна премиерът Заев в интервю за "Свободна телевизия" заяви, че сега има работа и не може да подава оставка заради "истерията на Мицкоски" и го призова да го опровергае в парламента.

Македонският премиер повтори вчерашното си обръщение пред общността, че води европейска политика, гради приятелства и не ощетява региона и заедно с България е започнал диалог по въпросите, по които може да разговаря, особено за по-бързо изпълнение на Договора за приятелство и за осъществяване на договореното за общата ни история.

Направихме план, определихме каузите и ги прехвърляме в меморандум, в декларации. Има неща, за които не се преговаря, каквито са въпросите за идентичност, каза Заев.

"Самоопределянето е право на всеки. То принадлежи на всеки - както на македонците, така и на другите европейски народи. Европа е задължена да остане на своите фундаментални европейски ценности, а те са да се грижат за идентичността на европейския континент. Длъжна е да зачита и нашата македонска идентичност, каза Заев. По думите му, от изискванията на България са били загубили всички - и Македония, и България, и ЕС.

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни
Обновена

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни

Български и македонски войски освобождават заедно територии през ВСВ

Припомняме, на 17 ноември 2020 г. България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Основните аргументи на България се опират на блокирането на работата на съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония, която бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Още в началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

След срещата на 13 септември 2019 г., която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония. През 2020 година Македония едностранно прекрати разговорите за общата ни история, с аргумент вътрешнополитическата обстановка в страната. Работата на комисията беше възобновена преди по-малко от месец, но отново без особен успех и направени крачки напред, за да се появи следващата теза - че сега ще се чакат резултатите от парламентарните избори у нас, които трябва да се проведат през пролетта на следващата година.

Междувременно премиерът само в последните десетина дни направи няколко взаимно изключващи се изказвания или както коментира журналистът Коста Заев: Зоран Заев е обърнал плочата". В изказванията му се виждат две линии - едната за вътрешнополитическа употреба и друга за четене и слушане от страна на българите.