65 675 граждани на Република Северна Македония са придобили българско гражданство с указ на вицепрезидента за последните 10 години. Това заяви правосъдния министър Десислава Ахладова в отговор на парламентарен въпрос, цитирана от "24 часа".

От 1 януари 2010 г. до 22 октомври 2020 година 77 829 са подадените общо молби на македонци за получаване на българско гражданство.

За последните 10 г. най-много паспорти България е издала на жители на съседката ни през 2010 г. - 11 724 броя, а най-малко са издадени през 2013 г. - 2171 броя.

През 2020 г. българско гражданство са получили 6712 македонци, посочи Ахладова

Мицкоски иска оставката на Заев и предсрочни избори

Мицкоски иска оставката на Заев и предсрочни избори

Заев го вика в парламента да се разберат

Припомняме, на 17 ноември 2020 г. България представи своята позиция за започване на преговори с Р С. Македония - подкрепяме Албания за ЕС, но не и Македония. Основните аргументи на България се опират на блокирането на работата на съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Северна Македония, която бе създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 г.

Още в началото на октомври България постави условия на Северна Македония, за да получи подкрепата ни за членство в ЕС. Едно от тях е Северна Македония да постигне конкретни резултати именно по темата за важни събития и исторически личности в общата ни история - Гоце Делчев, Илинденско-Преображенското въстание и др.

След срещата на 13 септември 2019 г., която беше определена като "най-безплодната" до този момент, държавният глава Румен Радев свика спешна консултативна среща, на която настоя да се начертаят червените линии спрямо Северна Македония. През 2020 година Македония едностранно прекрати разговорите за общата ни история, с аргумент вътрешнополитическата обстановка в страната. Работата на комисията беше възобновена преди по-малко от месец, но отново без особен успех и направени крачки напред, за да се появи следващата теза - че сега ще се чакат резултатите от парламентарните избори у нас, които трябва да се проведат през пролетта на следващата година.

Междувременно премиерът само в последните десетина дни направи няколко взаимно изключващи се изказвания или както коментира журналистът Коста Заев: Зоран Заев е обърнал плочата". В изказванията му се виждат две линии - едната за вътрешнополитическа употреба и друга за четене и слушане от страна на българите.