"Нашата позиция е ясна. Преброяването на населението в Северна Македония трябва да се извърши през пролетта на 2022 г., през март или април. Дотогава ще имаме терминали за пръстови отпечатъци, които вече ще се използват на местните избори. Ако властите го искат сега, те имат възможност да направят електронно преброяване с точност 5%, т.е. да преброят 95% от населението и само 5% да го посетят".

Това заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, цитиран от МКД. Той добави, че ВМРО-ДПМНЕ никога не е бил за бойкота на преброяването и припомни, че преди два дни стартира инициатива за събиране на подписи за внасяне на закон в рамките на Асамблеята за отмяна на Закона за преброяването.

Според него, това ще бъде политическо преброяване, политическа операция с "договорени проценти", а не статистическа операция. Мицкоски каза, че инициативата е стигнала до Парламента днес и добави, че очаква да бъде информиран като вносител на тази инициатива. Партията, както той каза още, е преди всичко "за" запазване здравето на гражданите и апелира към разума на управляващите.

ВМРО-ДПНЕ срещу преброяване на населението в Македония в пандемия

ВМРО-ДПНЕ срещу преброяване на населението в Македония в пандемия

Настоява да се отложи, или проведе дистанционно

Припомняме, че за първи път от 19 години в Македония ще има преброяване на населението. Това стана ясно в края на януари, лед като президентът на Северна Македония Стево Пендаровски подписа закон за преброяване. Тогава той обяви, че очаква процесът да не бъде политизиран и получените резултати да отговарят на интересите на общото развитие, за да могат да формират дългосрочни стратегии във важни области за страната.

Македония започна да подготвя техническите аспекти на процедурата по преброяване, която ще бъде организирана от 1 до 21 април за граждани на републиката, както и за жители с разрешение за пребиваване. Дистанционното преброяване за диаспората започва на 1 март. От 1948 г. в републиката са извършени осем преброявания на населението, последното е от 2002 г.

За първи път от 19 години в Македония ще има преброяване на населението

За първи път от 19 години в Македония ще има преброяване на населението

Президентът Стево Пендаровски подписа закон