Откриването на македонския клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград е отлична възможност върхът на държавата да се обедини. Това заяви лидерът на опозиционната северномакедонска партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски в интервю за портала A1 ON.

Мицкоски подчерта, че клубът в Благоевград, който ще бъде открит в неделя, носи името на историческа личност, която обединява всичко, за разлика от имената на български културни центрове, които са кръстени на доказани сътрудници на българския фашизъм.

"България не може да приеме това като провокация, защото ние не откриваме македонски културен център, който носи името на доказан фашистки колаборационист. Македонският народ е антифашистки и по този начин е създал своята държава на основата на борбата срещу фашизма. Тези две неща не могат да се комбинират едно с друго", каза Мицкоски.

Според него не македонците отричат идентичността на българите, но България отрича македонската и тук има съществена разлика.

Пендаровски праща представител на откриването на клуба в Благоевград

Пендаровски праща представител на откриването на клуба в Благоевград

Няма да присъства лично поради ангажименти

"Ако отричаме идентичността на българите и казваме, че са македонци, тогава може би ще има някакъв знак за равенство. Но ние просто отиваме да подкрепим нашите хора, подаваме им ръка и им казваме, че не сте сами хора, ние сме заедно с вас, без никакви опити за намеса във вътрешните работи на източната ни съседка. Нека просто уважаваме нашите и така уважаваме и чуждите", казва Мицкоски.

Той за пореден път потвърди позицията на ВМРО-ДПМНЕ, че партията няма да подкрепи конституционни промени и включването на българите в Конституцията, ако не бъдат получени твърди гаранции от Европейския съюз за македонската идентичност, в това число и езика, и че двустранните въпроси, те вече няма да бъдат възможност за ново вето, докато страната не стане член на ЕС.

Според Мицкоски при сегашните обстоятелства и условия ВМРО-ДПМНЕ няма да гласува за промени в Конституцията.

"Още през февруари тази година казах, че са необходими гаранции и две основни гаранции са важни, за нашата македонска идентичност, която включва езика, и за факта, че през цялото време ни убеждаваха, че двустранните въпроси вече няма да бъдат възможност някой да наложи вето, докато Македония не стане член на Европейския съюз", каза Мицкоски.

Попитан дали знае за друга страна, която е получила такива писмени гаранции, Мицкоски отговори, че не знае друга европейска държава, която да е "включила двустранно споразумение" в преговорната рамка.

"Не познавам друга европейска страна, в която има двустранни споразумения в рамките на преговорите, която е част от Европейския съюз, защото ние сме специален случай, тогава ще се държим отделно", каза Мицкоски.

МВнР: Антиевропейски сили стоят зад македонисткия клуб в Благоевград

МВнР: Антиевропейски сили стоят зад македонисткия клуб в Благоевград

Според Костадин Коджабашев това е опит изкуствено да се провокира напрежение от двете страни на границата

Припомняме, че и президентът на Северна Македония Стево Пендаровски, и министърът на външните работи Буяр Османи обявиха, че няма да присъстват лично на откриването на клуба. 

Османи обяви, че  смята, че нито този клуб, нито българските клубове, открити в РСМ, са от полза, както на "македонската общност" в България, така и на българската общност в страната му.

Министерството на външните ни работи разкритикува създаването на македонистки клуб в Благоевград от забранената организация ОМО Илинден.