Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски обяви, че няма да присъства лично, но ще изпрати свой представител на откриването на Македонския културен клуб "Никола Вапцаров" в Благоевград, съобщи МКД. 

Вчера Пендаровски получи покана да присъства, но се оправда с поети предварително ангажименти.

От негово име ще присъства главният секретар на кабинета на президента Миле Бошняковски, са уточнили от кабинета на Пендаровски.

Преди това Пендаровски заяви, че няма да отиде в Благоевград в неделя, за откриването на клуб "Никола Вапцаров" на ОМО "Илинден Пирин", защото не е поканен.

По отношение на българските сдружения в страната си, президентът Пендаровски заяви завчера, че не трябва да се допуска те да носят имената на, както подчерта, доказани фашистки колаборационисти. След съобщенията от Министерството на правосъдието, че дори и да бъде приет нов закон за сдруженията, той не може да се прилага със задна дата, Пендаровски смята, че може да се преразгледа работата на съществуващите сдружения.

Буяр Османи: Зад клуба в Благоевград стои канадска асоциация

Буяр Османи: Зад клуба в Благоевград стои канадска асоциация

Подобни клубове не са от полза и за двете страни, убеден той

Припомняме, че по-рано днес министърът на външните работи на Република Северна Македония (РСМ) Буяр Османи потвърди на брифинг в Скопие, че няма да отиде на откриването на клуба на "македонската общност" в Благоевград в неделя, тъй като смята, че нито този клуб, нито българските клубове, открити в РСМ, са от полза, както на "македонската общност" в България, така и на българската общност в страната му.

Той добави, че това негово мнение е подкрепено и от данните кой финансира клуба в Благоевград и този факт води до извода, че "този процес не може да бъде от полза за популяризиране на македонската общност, интересите на македонските граждани там, за отношения между двете страни, за добросъседството.

"Институциите имат информация и клубовете тук не са от полза на българската общност и добросъседски отношения и този клуб ( в Благоевград), финансиран от канадската асоциация, не е от полза за добросъседски отношения. Българският посланик беше на откриването на клуба, беше и в другия клуб, ясно е кой стои зад тях, но казвам, че по този начин не се помага на българската общност," посочи Османи.

МВнР: Антиевропейски сили стоят зад македонисткия клуб в Благоевград

МВнР: Антиевропейски сили стоят зад македонисткия клуб в Благоевград

Според Костадин Коджабашев това е опит изкуствено да се провокира напрежение от двете страни на границата

Министерството на външните работи разкритикува създаването на македонистки клуб в Благоевград от забранената организация ОМО Илинден. На откриването на клуба, което ще бъде тази неделя, ще присъстват политици от Северна Македония, в това число и лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски

"МВнР няма навика да коментира действия на български граждани на българска територия, които имат строго частен характер. В случая едно физическо лице, което се представя за несъществуваща организация (ОМО Илинден) е наело помещение от друго частно лице, като го е превърнало в клуб, кръстен на български поет (Никола Вапцаров). За нас представлява интерес как едно такова действие се насърчава от двете основни опозиционни партии в Скопие.

Не е тайна, че тези две партии изповядват антиевропейски убеждения и водят политика против евроинтеграцията на РСМ. Техните действия трябва да се разглеждат в по-широк контекст - интересите на трети страни против разширяването на ЕС", заяви заместник-министърът на външните работи и говорител на ведомството Констадин Коджабашев.