Ламбе Алабаковски - подпалвачът на българския Културен център "Иван Михайлов" в Битоля, от днес е на свобода, съобщи БГНЕС.

Единствената мярка срещу него сега е отнемането на паспорта му. Решението е на Наказателния съд към основния съд в Битоля

С проекто-решение на МС Кирил Петков изолира МВнР за РС Македония

С проекто-решение на МС Кирил Петков изолира МВнР за РС Македония

Всяко решение за начало на преговорите за РСМ да се праща на Комисията по външна политика на НС

Първоначално той беше с мярка за неотклонение задържане под стража за 8 дни, която беше заменена с домашен арест. Мотивът беше, че той има двойно гражданство - македонско и американско и може да се укрие.

Според закона в Македония неговото деяние се наказва със затвор от 6 месеца до 5 години.

В ранните часове на 4 юни 2022 г. Алабаковски подпали вратите на културния център. След инцидента българският министър на външните работи Теодора Генчовска тръгна от Скопие към Битоля, където бе информирана за извършителя в полицейското управление. 

8 дни арест за задържания за палежа на културния център "Иван Михайлов" в Битоля

8 дни арест за задържания за палежа на културния център "Иван Михайлов" в Битоля

Според прокуратурата подпалвачът, който има двойно гражданство, може да се укрие

"На кадрите на една от камерите видях мъж, който пристига спокойно с велосипед, вади туба със запалима течност и спокойно излива течността пред вратата на сградата. Пожарът, който избухна, беше голям, и подозирам, че човекът има някакви наранявания от този огън и може да потърси медицинска помощ. Мъжът е с маска", каза Генчовска. По думите й този "акт е извършен хладнокръвно, умишлено и злонамерено".

Подпалването на входната врата на клуб "Иван Михайлов" предизвика остри реакции от страна на български политици, които оцениха инцидента като варварска постъпка и провокация.

Радев: Палежът в Битоля е поредната провокация от антибългарската кампания в РСМ

Радев: Палежът в Битоля е поредната провокация от антибългарската кампания в РСМ

Като опит за дестабилизиране на отношенията ни с нашите съседи определи случая Петков

Припомняме, след официалното откриване на Културния център преди два месеца в РС Македония започна масирана антибългарска кампания, в която участваха и официални представители на властта, както и представител на държавните институции в Скопие.

Ламбе Алабаковски доби известност след като спечели телевизионното състезание "Търсене на звезди" през 2004. Той е много популярен в страната си, а песните му са сред любимите на македонците и заемат челни позиции в музикалните чартове. Има информация, че неговият брат работи в правоохранителните органи на РСМ. 

Външно привика посланика на РСМ заради сваленото българско знаме в Битоля

Външно привика посланика на РСМ заради сваленото българско знаме в Битоля

Връчена му е протестна нота

Припомняме, историците и учените от националния кръг за "Македония" настояха пред евродепутатите в Европейския парламент (ЕП) в Страсбург да не бъде крадена Българската история. Другото искане на страната ни е българите да бъдат признати за държавотворен народ и да спрат посегателствата - физически и психически срещу нашите сънародници там, както и подмяната и оскверняване, подмяна и разруха на наши паметници.

Въпреки това на 4 юни бе подпален българския културен дом в Битоля. Това може да се каже, че е пряка илюстрция на отношението към българите в РС Македония. По думите на проф. Иван Илчев след 100 г. преследвания 3500 признали, че са българи в РСМ, е много.

Като брутален фалшификат определи преброяването в Северна Македония председателят на Граждански демократичен съюз в Република Северна Македония Петър Колев.