Българският премиер Кирил Петков възнамерява да изолира напълно Министерството на външните работи (МВнР) при опитите му да вдигне ветото за започване на преговори за членство на РС Македония в ЕС.

Това е есенцията от проекто-предложение, което самият Петков ще внесе на първото възможно заседание на МС, съобщи БГНЕС. 

Освободиха подпалвача на българския културен център в Битоля - Ламбе Алабаковски

Освободиха подпалвача на българския културен център в Битоля - Ламбе Алабаковски

Според македонските закони може да бъде осъден от 6 м. до 5 г. затвор

Премиерът Кирил Петков е изготвил предложение, което трябва да бъде одобрено от Министерски съвет.

В проекта, който е озаглавен "За подобряване на отчетността и координацията с Народното събрание във връзка с разширяването на ЕС и процеса на стабилизиране и асоцииране на РСМ и Р Албания и позициите на Република България". 

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

Текстът се основава на чл. 105 ал. 4 от Конституцията.

Проекто-решението на Министерския съвет е следното:

"Всяко решение на Френското председателство на ЕС, от държава-членка или от Европейската комисия, свързано с одобряването на начало на преговори за членство в ЕС на РСМ и Албания, направено в рамките на подготовката или провеждането на заседанията на Комитета на постоянните представители /КОРЕПЕР/ или на Съвета "Общи въпроси", което се отклонява от Рамковата позиция на МС от 2019 г. да се изпраща незабавно на Комисията по външна политика на НС". 

Джамбазки даде на прокурор Кирил Петков за Северна Македония

Джамбазки даде на прокурор Кирил Петков за Северна Македония

Това е квалифициран състав от Наказателния кодекс

Вносители на проекта са премиерът Кирил Петков, вицепремиерът Асен Василев и главният секретар на МС Красимир Божанов. В документа изрично се подчертава, че позициите на РБ, както и решенията за последващи действия, да се изпращат само на Комисията по външна политика на Народното събрание.

По този начин се разкрива, че има френско предложение, което се крие от българското общество. Последните разговори между френския президент и Румен Радев бяха в края на миналата седмица и българските граждани научиха първо от кабинета на Макрон за него.

Проекто-решението на Кирил Петков изолира и Консултативния съвет по национална сигурност, както и всички политически сили в страната, които имат абсолютно единна позиция относно условията за започване на преговорите на РСМ за ЕС.

Председател на Комисията по външна политика е Венцислава Любенова, която се счита за близък до премиера.

ИТН остава във властта до края на юни, ако пуснем Македония в ЕС

ИТН остава във властта до края на юни, ако пуснем Македония в ЕС

Той не изключи Димитър Радев да остане начело на БНБ

Припомняме, историците и учените от националния кръг за "Македония" настояха пред евродепутатите в Европейския парламент (ЕП) в Страсбург да не бъде крадена Българската история. Другото искане на страната ни е българите да бъдат признати за държавотворен народ и да спрат посегателствата - физически и психически срещу нашите сънародници там, както и подмяната и оскверняване, подмяна и разруха на наши паметници.

Въпреки това на 4 юни бе подпален българския културен дом в Битоля. Това може да се каже, че е пряка илюстрция на отношението към българите в РС Македония. По думите на проф. Иван Илчев след 100 г. преследвания 3500 признали, че са българи в РСМ, е много.

Като брутален фалшификат определи преброяването в Северна Македония председателят на Граждански демократичен съюз в Република Северна Македония Петър Колев. 

Спас Ташев: Ако вдигнем ветото над РСМ, вкарваме тоталитарната практика в ЕС

Спас Ташев: Ако вдигнем ветото над РСМ, вкарваме тоталитарната практика в ЕС

Кирил Петков се оказа неподготвен, само доброто желание не е достатъчно