Не вярвам да се вдигне ветото над Северна Македония, а по-скоро очаквам да се даде такава заявка, че в най-скоро време то ще бъде вдигнато. Общото ми мнение е, че нито една от двете страни не е готова за вдигане на ветото.

Това заяви пред News.bg историкът доц. Спас Ташев за това дали трябва да вдигнем ветото над Република Северна Македония за влизането ѝ в ЕС.

Ние, ако вдигнем ветото, вкарваме тоталитарната практика в ЕС, това е недопустимо, добави историкът.

По думите му премиерът Петков чрез идеята за КСНС се опитва да разтовари от себе си отговорността във връзка с поетите от него ангажименти. Оттук нататък на ход е президентът Румен Радев и... "да видим той какво ще реши относно подобно свикване".

Доколкото усещам оценката в президентската институция е, че няма нови фактори, които налагат необходимостта от свикване на КСНС, поради което личното ми впечатление е, че Кирил Петков остава сам в тази си идея, поради което е много възможно да видим някакъв управленчески трус, отбеляза доц. Ташев.

Радев иска да чуе първо Петков за Северна Македония

Радев иска да чуе първо Петков за Северна Македония

КСНС е орган за подпомагане на диалога, а нарушен ли е диалогът в коалицията?

"ИТН твърдо заявиха, че се разграничават от всякакви действия в тази насока, но да видим другите коалиционни партньори. Те подкрепят идеята за консултации, но мисля, че никой не е готов за радикална промяна по отношение на Скопие, а единствено Кирил Петков се оказа неподготвен, но и той не познава добре основата на споровете между България и РСМ. Не твърдя, че не е бил добронамерен, но само с добро желание не е достатъчно, трябва да има и познание, за да може човек да е наясно с подмолните ходове, които могат да се очакват от Скопие", подчерта Спас Ташев.

Според него падането на рейтинга на Кирил Петков като премиер, а и на правителството като цяло, се дължи на грешките по отношение на политиката спрямо РСМ.

Ако в тезата на Скопие има някаква евроатлантическа популярност, то се дължи до голяма степен на нашата пасивност. Ако не бяхме загубили половин година, а бяхме отстоявали националния си интерес и ако бяхме излъчили като послания актуалните проблеми, които са между РСМ и България - съвременните отношения и правата на човека, то основната вина до голяма степен не би била в нас, коментира доц. Ташев.

По думите му България храни добронамереност и ще чака някакъв жест, за да започне да се променя по някакъв начин нагласата на общественото мнение, но при условие че имаме 5 искания - пакетът 4+1, чуваме от Скопие само оправдание как не може да се промени Конституцията.

Кирил Петков иска да качи всички в една лодка за РСМ

Кирил Петков иска да качи всички в една лодка за РСМ

За отпадане на ветото може да се говори, след доклада на МВнР за прогреса

Българските искания за вдигане на ветото над Северна Македония са промяна на учебната система, премахване на езика на омразата в учебниците, премахване на надписите, в които се говори против България. Нищо в тази посока не се предприема, продължават да се унищожават исторически паметници, продължава да се представя фалшива интерпретация на събитията, посочи доц. Ташев.

По отношение на документа, изпратен до медиите във връзка с посещението на премиера Кирил Петков в Рим и срещата му вчера с неговия северномакедонски колега Димитър Ковачевски, Ташев обясни, че това е един документ от 1970 година, тогава е било първо посещение на делегация от София на гроба на Свети "Кирил Философ". Преди това е нямало такъв интерес от македонска страна, тъй като през този период македонските патриотични организации правели анализ на югославската политика по този въпрос. Документът е ценен дотолкова, доколкото констатираните през 70-та година проблеми са актуални и днес. Същите неща, които са изведени тогава, ние ги намираме и днес като отворени въпроси между София и Скопие, което показва, че за 50 години ние нямаме развитие, нямаме промяна, изтъкна Ташев.

Евроинтеграцията на РСМ е заложник на България, недоволен Ковачевски

Евроинтеграцията на РСМ е заложник на България, недоволен Ковачевски

Македонският премиер определя ситуацията като "класическо изнудване"

"Това просто крещи към европейската съвест и към българската съвет, че нещо трябва да се промени. Не става въпрос за някакви приумици на България през последните 3 години. Този документ ясно показва, че става въпрос за трайна политика за приемственост между политиката на комунистическа Югославия и сегашна Северна Македония", изтъкна историкът.

Спас Ташев добави, че в документа се вижда още как в свободния свят хората са защитавали българската кауза, а на този фон България е мълчала, обслужвайки съветските тогава интереси и идеологема. Някой иска да ни накара и сега да правим същото, предупреди той.

От Българска национална платформа разпространиха вчера копие от оригинала на английски език и негов превод на български на един неизвестен за широката общественост документ, озаглавен "Поклонение на гроба на Свети Кирил в Рим в името на планиран национално-културен геноцид". Документът е съвместно изложение от 1970 г. на Диоцеза на Българската православна църква в САЩ и Канада и на Централния комитет на Македонските патриотични организации в САЩ и Канада, до различни правителства във връзка с осъщественото за първи път на посещение на делегация от Скопие на гроба на Св. Кирил в Рим. Текстът е пример как емиграцията от Македония, живееща зад желязната завеса, сама се е организирала да защитава българския национален интерес, на фона на мълчанието на ръководството на комунистическа България.

От Българска национална платформа подчертават и че в самата Северна Македония до 1991 г. никога не е честван 24-ти май като ден на Св. Св. Кирил и Методий. За сметка на това е отбелязван масово тържествено следващият ден 25-ти май - рождената дата на диктатора Тито.

Възраждане заподозря, че Петков договорил членството на РСМ в ЕС срещу американски газ

Възраждане заподозря, че Петков договорил членството на РСМ в ЕС срещу американски газ

Според Костадинов става въпрос за инструктаж за Македония

Припомняме, последното посещение на комисаря по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи в България завърши с констатация, че се работи по взаимно приемливо решение за започване през юни на преговори с РСМ и Албания за членство в ЕС.

Същевременно се засилват спекулациите за оказван натиск от страна на западните страни България да вдигне ветото върху преговорната рамка. Самият държавен глава Румен Радев нееднократно призна за такъв натиск, а самата коалиция излъчва противоречиви сигнали след предупреждението на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, потвърдено и от външния министър Генчовска с признанието за водени две външни политики от страна на изпълнителната власт.

Предишното заседание на КСНС по темата Македония беше на 10 януари 2022 г. Тогава участниците се обединиха около тезата, че са нужни не срокове, а реални резултати от РСМ.