Президентът Румен Радев иска да чуе премиера Кирил Петков защо иска свикване на КСНС за Северна Македония. Това стана ясно от коментара на държавния глава пред медиите преди посрещането ба мощите на Кирил и Методий. Румен Радев няколко пъти отклонява отговор на въпрос в крайна сметки ще свика ли Консултативен съвет по национална сигурност по темата Северна Македония, както го призова министър-председателят в петък. От думите на президента стана ясно, че няма намерение да прави това, тъй като не вижда към каква обща позиция трябва да се постига.

Петков призова Радев да свика КСНС за преговорите със Северна Македония

Петков призова Радев да свика КСНС за преговорите със Северна Македония

Той подчертава, че българското правителство няма да направи нищо

Според Румен Радев такава има и управляващите трябва тясно да се придържат към официалната българска позиция за югозападната ни съседка и към желанието на българите и тук, и в Северна Македония. Освен това, по мнението му, колкото по-отговорно се държим като член на ЕС, толкова по-лесно ще ни е във вземането на решения. КСНС е орган за подпомагане на диалога и за търсене общо решение в името на важна национална цел, поясни президентът Радев. Затова той иска да чуе премиерът нарушен ли е диалогът в коалицията. Ако това е така, според държавния глава, трябва да се видят причините за това.

Освен това той очаква от Кирил Петков да разбере има ли прогрес от страна на РСМ по пътя й към пълноправно еврочленство, има ли промяна от страна на нашите европейски партньори. Припомняме, че миналата седмица призивът на Петков да се свика КСНС по темата Северна Македония последва доклада на ЕП, в който евродепутатите поискаха България и Северна Македония да решат отделно спора си, а ЕС да започне преговори за присъединяване на Албания и Северна Македония.

Румен Радев обеща да помага на македонците да се освободят от оковите на югославското минало. България има нужда от стабилност, но и от прозрачност и принципност в управлението, отсече президентът. Няма пазарлък за човешките права, обясни още той за разговора си с френския президент Еманюел Макрон. Радев го поздрави за неговото визионерство и смелост.

Румен Радев призова за комуникация с ЕС за РС Македония

Румен Радев призова за комуникация с ЕС за РС Македония

Антикризисните мерки на управляващите първо да намерят законодателна подкрепа

Припомняме, че миналата седмица комисарят по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи бе на работно посещение в България за втори път в рамките на един месец. То включваше срещи освен с държавния глава Румен Радев, и с премиера Кирил Петков и външният министър Теодора Генчовска, и завърши с констатация, че се работи по взаимно приемливо решение, за да можем да започнат през юни месец преговори с Македония и Албания през юни.

Също така се засилват и спекулациите с оказван натиск от страна на западните страни България да вдигне ветото върху преговорната рамка. Самият държавен глава Румен Радев нееднократно призна за такъв натиск, а в самата коалиция излъчва противоречиви сигнали след предупреждението на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов, потвърдено и от външния министър Генчовска с признанието за водени две външни политики от страна на изпълнителната власт.

Теодора Генчовска: Не се пазарим зад кулиси, пред кулиси за РС Македония

Теодора Генчовска: Не се пазарим зад кулиси, пред кулиси за РС Македония

Решенията на Германия и Италия за руския газ са си техни

Припомняме, предишното заседание на КСНС по темата Македония беше на 10 януари 2022 г. Тогава участниците се обединиха около тезата, че са нужни не срокове, а реални резултати от РСМ.