В свое видеообръщение премиерът Петков призовава президента Радев да свика Консултативен съвет по национална сигурност относно състоянието на преговорите между България и Северна Македония.

Той подчертава, че българското правителство няма да направи нищо без широко национално съгласие и в съответствие с коалиционното споразумение. 

За Петков антикризисните мерки са „план“, а с руския газ сме пример за ЕС

За Петков антикризисните мерки са „план“, а с руския газ сме пример за ЕС

Не бил поемал никакви ангажименти за РСМ

"На Консултативния съвет по национална сигурност да участват всички партии, всички служби и президентската институция. Външно министерство да внесе доклад за състоянието на преговорите между България и Северна Македония. Този доклад ще бъде обсъден и на редовния коалиционен съвет следващата седмица", поиска той.

Петков потвърждава, че кабинетът няма да направи нищо на база на външен натиск и преди пълно разбирателство на ниво коалиционен съвет, задълбочено обсъждане в КСНС, и ясна и потвърдена позиция от най-висшия орган в тази държава: българският парламент. 

Македонският военен министър иска обучение на военни лекари в нашата ВМА

Македонският военен министър иска обучение на военни лекари в нашата ВМА

Драгомир Заков и Славянка Петровска обсъдиха в София и войната в Украйна

По-рано европейския комисар по съседство и разширяване Оливер Вархеи коментира в "Туитър", че е провел интензивна среща с външния министър Генчовска в София. "Обсъдихме преките последици от войната в Украйна върху Западните Балкани и извън тях. Работим по взаимно приемливо решение, за да можем да започнем 1-ви преговори с Македония и Албания през юни".

Вархеи оценява "отворения диалог с президента Радев. За ЕС важността да имаме стабилен и проспериращ съсед Западни Балкани не може да бъде надценена. В този контекст наличието на 1-ви преговори с Македония и Албания би било голям принос. Трябва да работим за това заедно".

Петков се срещна вчера с Вархеи, като основна тема според правителствената пресслужба е ситуацията около войната в Украйна и влиянието, което конфликта оказва върху страните от региона.

Разговорът за Република Северна Македония бе описан като друга тема, която са обсъдили

Припомняме, предишното заседание на КСНС по темата Македония беше на 10 януари 2022 г. Тогава участниците се обединиха около тезата, че са нужни не срокове, а реални резултати от РСМ.