Лидерът на "Има такъв народ" предупреждава премиера Кирил Петков, че той е премиер на коалиционно правителство и изказва надежда той да ревизира поведението си по две теми - Република Северна Македония и избора за шеф на БНБ, като въпроси, които касаят не само управляващата коалиция, а всички българи.

Времената са такива, че моментът не е подходящ нито за нови избори, нито за нови сътресения, смята Трифонов явно с предупреждение към коалиционното управление, в което "Има такъв народ" участва.

Слави Трифонов уверява в пост във фейсбук, че ИТН спазват коалиционното споразумение и ще продължат да го правят, но в него е записано, че в частта "Външна политика", България запазва досегашната си позиция по отношение на Северна Македония и напомня, че това означава - започването на преговорите със Северна Македония за членство в Европейския съюз след като съседите ни започнат да изпълняват договора между двете държави, подписан през 2017 година.

ВМРО изпращат Петков в "любимата му Канада" да търси там малцинства

ВМРО изпращат Петков в "любимата му Канада" да търси там малцинства

Ако премиерът говори за някакво въображаемо "македонско малцинство"

"За съжаление, премиерът Кирил Петков през цялото време се опитва да заобиколи това споразумение и да отхвърли ветото на България без никакви условия. Той желае до края на юни да започнат преговори със северномакедонците, без да има никакви юридически гаранции за спазването на правата на българите в тази държава", пише Слави Трифонов. Тези изявления и действия на Петков са направени без да са съгласувани с дипломатите от Министерство на външните работи (под мандата на ИТН, бел.ред.), без съгласуване с коалиционните партньори, а и с Народното събрание. "А България е парламентарна република и българският парламент има ясна и категорично изразена позиция по тази тема. Позиция, препотвърдена от всички парламентарни групи на последния Консултативен съвет за национална сигурност при президента", възкликва Трифонов.

Петков реалистично за историческата комисия с РСМ: Оптимист съм

Петков реалистично за историческата комисия с РСМ: Оптимист съм

Прогрес в преговорите между София и Скопие, отчете и Ковачевски

Така според него дипломатите от Министерство на външните работи, като и на хората от "Има такъв народ" са останали изключително изненадани, когато чужди дипломати са изказали своето учудване, че коалиционните партньори не знаят какво точно е обещал министър-председателят Кирил Петков. А тази седмица също чужди дипломати са разбрали, че в коалицията няма единно решение по въпроса.

"Ние от "Има такъв народ", както и аз, като гражданин на България, смятам, че има неща, които не се търгуват. Националната чест и достойнство не са за продан. Правата на българите в Северна Македония - също. Историческата памет и истина - не са за продан. Така смятам аз. Надявам се, че така мислите и вие. Просто сме българи. Затова ние от "Има такъв народ", няма да се съгласим с безусловното и уговорено някъде на тъмно вдигане на ветото пред Северна Македония", заявява Слави Трифонов.

По втората тема - избора на гуверньор, Слави Трифонов също не е доволен, тъй като разбрал за "изключително нецензурна, груба и невъзпитана квалификация в личен план към господин Любомир Каримански". Слави Трифонов не цитира самата реплика, но по този повод напомня, че изборът за шеф на БНБ е от компетенцията на Народното събрание, а не на Министерски съвет.

Каримански: Клеветят ме, а МС се меси в избора

Каримански: Клеветят ме, а МС се меси в избора

Не му е известно някой да е бил упълномощаван да говори от името на коалицията