За мен беше изключителна изненада изявлението, което направи началника на кабинета, на Министерски съвет. Това бяха внушения и опити за клевети, които аз не мога да приема и смятам, че тези опити за клевети удрят по институцията и са ултиматум към тази институция - Българска народна банка. Ето защо те звучат по още по-сериозен начин и към тези, които трябва да изберат управител на Българската народна банка, тоест - законодателят, или парламента. Това заяви председателят на бюджетната комисия в Народното събрание и кандидат на ИТН за управител на БНБ Любомир Каримански във видеообръщение, публикувано във "Фейсбук". Коментарът му е във връзка с изказване на началника на кабинета на премиера Лена Бориславова, излъчено вчера по bTV.

Казусът с дипломата на Андрей Гюров е изкуствено създаден, убеден Минчев

Казусът с дипломата на Андрей Гюров е изкуствено създаден, убеден Минчев

Изборът на нов шеф на БНБ нямало да доведе до разпадане на коалицията

По думите му е недопустимо правителството да се намесва в независимостта на институция със 140-годишна история като БНБ и да се казва на Народното събрание кой е точният кандидат за управител на Българската народна банка.

"Важно е да се направи и още едно уточнение и то е свързано с - кой има право да говори от името на коалицията и кой е упълномощен, и дали има такъв човек, който да е упълномощен. Към настоящия момент на мен не ми е известно някой да е бил упълномощаван да говори от името на коалицията, тъй като ние, "Има такъв народ", сме част от коалицията", коментира Каримански.

Той каза още, че не му е известно също така да е имало среща, на която коалиционните партньори да са посочили един от двамата кандидати като фаворит.

Коалицията не е създадена за един пост, убеждава Каримански

Коалицията не е създадена за един пост, убеждава Каримански

Ако бил шеф на БНБ през 2013-2014 г., щял да реагира по друг начин спрямо случая КТБ

"Притеснително също така е това, което се опита да направи високопоставеният служител като внушения по мой адрес, пък било то и индиректно, с определените клевети, очертани в изказването си. Смятам, че на всички граждани в България, и журналисти, стана ясно вече кой се е опитвал да ме посъветва, в кавички, и по какъв начин, за да се откажа от поста управител на Българска народна банка", посочи Каримански.

Според него също така е недопустимо да се смята, че някой може да повтори сценария "КТБ", а такова внушение е опасно за цялата банкова и финансова система.

"Накрая бих искал да кажа, че не искам да слизам на толкова ниско политическо ниво, което не подхожда на достойнството на една 140-годишна институция като КТБ. Бих искал да запазя цялата историческа чест и имидж на тази институция. Точно затова няма да продължа в стилистиката и тона, който си позволи началникът на кабинета да използва днес. Смятам, че е важно да високото ниво на професионална дискусия, която водехме по времето на изслушването в Комисията по бюджет и финанси и това професионално ниво трябва да бъде съпътстващо в избора на управител на БНБ", завърши Любомир Каримански.

Без официални изявления приключи неделният коалиционен съвет

Без официални изявления приключи неделният коалиционен съвет

Близо три часа продължиха разговорите между представители на четирите партии

Припомняме, че вчера се проведе и спешен Коалиционен съвет в Министерския съвет, който приключи без официални изявления. Разговорите между представители на четирите партии в управляващата коалиция продължиха близо три часа, но никой от участниците не застана след това пред медиите, никой не уточни и дискутираната темата.

По информация на БНР спорните въпроси около отделните кандидатури за управител на БНБ и различните позиции относно изпращане на военна помощ за Украйна не са били основни теми на разговорите, както се предполагаше. Нямаше предварително обявен дневен ред, но конфликтните точки в четворната коалиция са точно тези две теми.