Днес е ден на почит към малкото останали български ветерани от Втората Световна война, към всички хиляди българи, взели участие в тази война и хилядите наши жертви, които допринасят с живота си за обединена Европа, в която живеем днес. Това заяви президентът Румен Радев пред паметника на Незнайния войн в София, където той и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха венец. На церемонията прозвуча и българският химн.

Крайно неуместно е да се поставят ултиматуми на България, така той коментира последните изявления на външния министър на външния министър на РСМ. Държавният глава заяви отново, че е имало натиск върху страната ни за членството на югозападната ни съседка. Натиск е имало още миналата година и той е бил сериозен. Аз удържах на този натиск, служебното правителство удържа, отчете още държавният глава.

Според него на натиска може да се устои, когато има ясни позиции, които отчитат българския интерес. Предстои обаче да се види дали правителството ще устои на натиска.

Христо Иванов: Няма натиск за РСМ, но дяволът е в детайлите

Христо Иванов: Няма натиск за РСМ, но дяволът е в детайлите

Може и в последствие да налагаме вето, но с разбирането на ЕК за българската позиция

В момента най-малко имаме полза от нови избори, изтъкна Румен Радев. Българите са изморени от избори, това е крайна мярка, но над всичко трябва да бъде българският интерес, категоричен бе държавният глава.

Според него трябва да се търсят решения за енергийната криза. Нашата зависимост от руския газ и петрол е голяма, подчерта той и изказа съжаление, че в последните десетилетия този проблем не е разрешен от българските власти.

Но държавният глава отново посочи, че българите са енергийно най-бедни в Европа и не трябва да се допуска драстично увеличение на цените, в противен случай рискът е от чудовищна инфлация. Има опасност от тежка икономическа криза, по мнението му.

На 1 май Радев критикува политиците, готови да заложат бъдещето на България

На 1 май Радев критикува политиците, готови да заложат бъдещето на България

Наш патриотичен дълг е да не допуснем въвличането на родината ни във войната