България не трябва да вдига ветото си спрямо Северна Македония, докато българите не бъдат записани в конституцията на страната и да има ясни гаранции за защита на българската история и култура.

За това настоя президентът Румен Радев на конференцията "Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония", организирана от БАН и Македонския културен институт.

Потомък на Гоце Делчев: Ако лекарите работят като македонските историчари, жив човек нямаше да има

Потомък на Гоце Делчев: Ако лекарите работят като македонските историчари, жив човек нямаше да има

Т. нар. "мултиперспективност" е фалшификация на историята, категоричен е Христо Христов

"Големият въпрос е кога България ще даде съгласието си за начало на преговорния процес. Винаги съм твърдял, че това трябва да се случи, когато се промени конституцията и се впишат македонските българи на равна основа с другите народи. Защо? Защото има много събития, много процеси, които ни доведоха до положение да изгубим доверие. От почти 5 години имаме договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, но какво се случва до момента? Каква е гаранцията, че и в следващите 5 години нещо ще се промени в положителна посока? И как ЕС ще може да защити нашия национален интерес?", аргументира позицията си държавният глава. 

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни
Обновена

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни

Български и македонски войски освобождават заедно територии през ВСВ

Затова, подчерта Румен Радев, основна мисия на държавата ни следва да е и в това число популяризиране на българската позиция сред западните ни партньори като контрапункт на силния македонски лобизъм по темата. "За това ни трябва ясна стратегия, ясни програми, български културен институт и политики."

Друго базисно условие, което следва да бъде крайъгълен камък в политиката ни към РСМ като изпълнение или неизпълнение - защитата на българското културно и историческо наследство и изкореняване на езика на омразата.

"Това започва с учебниците. Не мога да приема, че младото поколение в нашата западна съседка се възпитава в омраза към всичко българско", заяви Радев, като настоя още и за разсекретяване на архивите на бившите югославски служби за репресиите на българите в Македония.

Христо Иванов: Няма натиск за РСМ, но дяволът е в детайлите

Христо Иванов: Няма натиск за РСМ, но дяволът е в детайлите

Може и в последствие да налагаме вето, но с разбирането на ЕК за българската позиция

Трябва да има и пълен консенсус тук, в България, по въпроса.

"Изумително е как интелектуалци, които от сутрин до вечер се кълнат в европейски ценности, погазват тези европейски ценности и искат погазване на Копенхагенсите критерии. Интелектуалци, които се кълнат за антикомунисти, искат да легитимират действията на комунистическия интернационал", остър бе президентът по отношение на тези обществени личности, искащи незабавно падане на ветото.

Президентът подчерта - европейският път на Северна Македония е национален приоритет и на България, но това изисква извършване на важни стъпки, които България от своя страна вече е предприела - първи сме признали тяхната държава, оказвали сме помощ и подкрепа в редица кризи. А същевременно до Вардар ставаме свидетели на ширещ се език на омразата в медии, в учебници и т.н.

Македония – нова и стара тънка червена линия

Македония – нова и стара тънка червена линия

БСП няма да се подава на натиск, ПП уверяват, че РСМ сама се е ветосала

Радев разбира политическите проблеми край Вардара, но същевременно пита: "Ако един парламент няма политическа воля, ако управляващите нямат политическа воля да се съгласят с Копенхагенските критерии в най-значимата им част (за правата на малцинствата), то за каква национална цел говорим? Това би било ясен знак, че да, ние сме готови като консолидирано общество да бъдем член на Европейския съюз. 

Мицотакис: Гърция не подкрепя България за ветото срещу РСМ, интеграцията да се ускори

Мицотакис: Гърция не подкрепя България за ветото срещу РСМ, интеграцията да се ускори

За да се предотврати превръщането на Западните Балкани в огнище на нови проблеми

Има сериозен натиск от партньорите ни от ЕС за възможно най-бързо падане на ветото, призна държавният глава.

"Това е натиск заради неразбиране на проблемите. Ние трябва да интегрираме партньори, а не проблеми.".

Хамид Хамид: Всички държави от Балканите трябва да са в ЕС

Хамид Хамид: Всички държави от Балканите трябва да са в ЕС

За ДПС всички държави от Балканите трябва да бъдат членове на ЕС

Именно това неразбиране на казуса, смята Радев, ще накърни интересите не само на България, а и на Европейския съюз в дългосрочен план заради разрушителния ефект на македонизма като идеология.

И още - следва да бъде изготвен ясен график за решаване на неотложните политически въпроси по оста София-Скопие, за да не останат вече постигнатите политически успехи на заден план.

България трябва да разгърне много по-активна информационна разяснителна кампания както у нас, но особено навън, за да разясним истината в контрапункт на изнасянето на македонизма зад граница. Това заяви президентът Румен Радев в заключение на провелата се днес Национална конференция "Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония".

Форумът, който се проведе в деня, отбелязващ 119 години от смъртта на големия български революционер Гоце Делчев, бе под патронажа на държавния глава.

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Петър Стоянович: Северна Македония е случайно създадена държава, нация и език

Българския политически елит да има единна позиция към Македония, настоява историкът

Президентът призова Народното събрание да изпрати писмо до Конгреса на САЩ във връзка с проекторезолюцията в долната камара на американския парламент - Конгреса, която предвижда септември да бъде провъзгласен от конгресмените за месец на македонската култура, език и наследство. Според президента като съответна институция на Конгреса, българският парламент трябва да обоснове необходимите действия, така че да бъде защитена историческата истина.

"Искам да призова Народното събрание, като съответната институция на Конгреса на САЩ, да изпрати писмо до Конгреса относно проекторезолюция 741 и да обоснове необходимите действия така, че да бъде защитена историческата истина", настоя президентът.

"Само с истината ние можем да решим всички открити въпроси с нашите събратя от Република Северна Македония", заяви Радев.

Пътят на Скопие към ЕС няма как да заобиколи София и ние трябва да намерим тези общи пресечни точки, заяви Румен Радев и допълни, че за да се случи това е необходима и информационната кампания. "За целта ни трябва национална стратегия, ясна политика, ясна програма, Български културен институт, политики и ресурси, които да гарантират това движение напред", допълни президентът.

По думите на Румен Радев само с обединяването на усилията на историческата наука, дипломацията, публицистиката, политиците и обществениците може да се решат отворените въпроси с Република Северна Македония. Държавният глава посочи, че миналата година със служебното правителство е разработена всеобхватна стратегия как България да работи с институциите и с гражданите на РСМ, за да се случи по-бързо процесът на сближаване. Въпреки че целите, заложени в стратегията, са остойностени, българското правителство на няколко пъти е обещало, но не отпуснало предвидените средства, отбеляза президентът.

Президентът обобщи, че всички участници във форума са единни в позицията, че европейската интеграция на РСМ е стратегическа цел за България, но тя трябва да се основава върху развитието на добросъседството, а не върху наложени отвън срокове. "Трябва да има ясни гаранции за правата на македонските българи, за защита на нашата история, културно-историческо наследство, защита на българския национален интерес", посочи в обобщение на конференцията президентът Радев.

По думите на президента са необходими още много усилия, за да се постигнат необходимите гаранции и това трябва да се случи в откровен диалог с институциите на Република Северна Македония.

"Българската държава, на различни нива, включително на най-високото, започва да се връща към своите най-важни функции - да отстоява правата на своите граждани, независимо къде са, и да работи за техния прогрес, благосъстояние, достойнство и самочувствие", отбеляза Румен Радев. Президентът заяви, че в рамките на форума е било не само важно, но и вълнуващо да се чуе мнението на представителите на Македонската патриотична организация в САЩ и Канада за историческата истина 100 години по-късно.

Теодора Генчовска: РСМ да признае правата на македонските българи преди отварянето на преговорите
Обновена

Теодора Генчовска: РСМ да признае правата на македонските българи преди отварянето на преговорите

Дали даваме оръжие на Украйна знаят само военният и икономическият министри

Държавният глава посочи, че македонските българи са се "охрабрили" да отстояват интересите и правата си, след като са усетили подкрепата на българската държава, когато заедно със служебните правителства е формулирана същността на проблема с Република Северна Македония и спазването на Копенхагенските критерии.

Припомняме, македонският език е изкуствено създаден през 40-те години на ХХ век. Езикът, който говорят в Северна Македония, е писмено-регионална норма на българския език. Македонски език няма. Това обяви още на 12 май 2020 г. зам.-председателят на БАН проф. Васил Николов след представянето на книгата "За официалния език на Република Северна Македония" - даваща обоснован текст за официалния език на западната ни съседка.

През 2019 г. македонската академия на науките прие "Харта за македонския език", която породи присмех в учените от Българската академия на науката. Още тогава нашите учени заявиха, че северномакедонците имат линия на поведение за езика, а така нареченият македонски е норма на българския и българските учени го определят като политически продукт.

Авиопревозвачът: Не спираме полетите от София за Скопие

Авиопревозвачът: Не спираме полетите от София за Скопие

Имало смяна на слотовете и ремонт на пистата в Скопие