Няколко десетки членове и симпатизанти на ВМРО излязоха на протест пред прозорците на Министерски съвет. Причината - от партията се опасяват, че правителството ще предаде българския национален интерес по македонския въпрос, като ще се вдигне ветото за начало на преговори на страната с ЕС, но без да бъдат изпълнени ключовите условия за гарантирането на правата на българите край Вардар.

Въпреки обещанията на властта, че няма да вдигне ветото, докато не бъдат изпълнени условията, по които консенсус постигнаха всички парламентарни партии на Консултативния съвет за национална сигурност при президента по темата, от ВМРО остават скептично-притеснени.

На релсите към ЕС Петков иска да качи и Северна Македония, и Договора за сътрудничество

На релсите към ЕС Петков иска да качи и Северна Македония, и Договора за сътрудничество

Даваме пътя на РСМ към Европа, но този път е застлан с ясно рамкирани изисквания

"Кирил Петков заявява много неща. Г-н Петков заяви, че никога не е имал друго гражданство, подписа се под декларация и българския съд каза, че няма право да заема тази позиция. Така че каквото и да каже г-н Петков, това е откровена лъжа", остър бе съпредседателят на партията Александър Сиди.

Също така разминаването между премиера и външния министър по отношение на въпросите на външната политика, крие големи рискове, а решение за падане на ветото, посочи Сиди, може да стане и "на тъмно" единствено с решение на Министерски съвет, без да бъде гласувано от парламента. 

Христо Иванов: Няма натиск за РСМ, но дяволът е в детайлите

Христо Иванов: Няма натиск за РСМ, но дяволът е в детайлите

Може и в последствие да налагаме вето, но с разбирането на ЕК за българската позиция

Съпредседателят на ВМРО е възмутен и от настояването на еврокомисаря по разширяването Оливер Вархеи, който преди седмица се срещна с премиера Петков, за възможно най-бързо падане на ветото. "Този нагъл брюкселски чиновник казва, че ще остане в България и ще идва всеки ден, ако трябва, докато не вдигнем ветото. Откъде накъде? Да отиде в Република Северна Македония, да гарантира правата на българите, да гарантира вписването им в конституцията, да гарантира общата ни история, да гарантира премахването на паметниците на омразата. И тогава може да си говорим."

Радев: Ветото към РСМ да не пада, докато не признаят българите в конституцията си

Радев: Ветото към РСМ да не пада, докато не признаят българите в конституцията си

Парламентът да защити историческата истина пред конгреса на САЩ - там месец на македонския език