Винаги съм вярвал, че ние не трябва просто да вдигнем ветото спрямо Северна Македония, а да го преместим. Промяната в конституцията трябва да се случи преди първата глава и ние да ги качим на влаковите релси за Европа, но критериите, които трябва да изпълняват, да са ясно заложени от нас. Това заяви пред Нова телевизия премиерът Кирил Петков.

Той посочи, че през 2020 г. българското правителсво е гласувало, че ще пусне РСМ в Европа, но в момента сме една от малкото държави, които си позволяват, след като в първия момент сме дали посока на западната ни съседка към ЕС, за две години да даваме вето. Премиерът подчерта, че дългосрочната стратегия на България е задължително Северна Македония да е част от ЕС.

РСМ да спре да се вихри с антибългарската идеология, настоя Радев

РСМ да спре да се вихри с антибългарската идеология, настоя Радев

България има огромна историческа диаспора, която е в зоните на военни операции

Той отбеляза, че друго важен въпрос са правата на българите в Македония. Ако те са гарантирани с промяна в Конституцията и са част от пакета мерки, които са вкарани в договора на РСМ, щяло да е задължение за тях да променят Основния закон.

По думи на Петков правителството на Димитър Ковачевски е готов да тръгне по пътя към Европа.

Даваме пътя на РСМ към Европа, но този път е застлан с изисквания и задължения, ясно рамкирани и използвайки цяла Европа да гарантира прогреса, който всички искаме да се случи там, подчерта той.

Петков обясни, че ако страната ни пусне РСМ към Европа с условието, че Конситуцията трябва да бъде променена, това вече ще бъде договор с ЕС и тя трябва да го изпълни не само защото така иска България.

Балабанов: Очаква ни проблем, когато се разбере какво е обещавал Петков за РС Македония

Балабанов: Очаква ни проблем, когато се разбере какво е обещавал Петков за РС Македония

"България не се продава", каза Балабанов.

Премиерът посочи, че председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ясно е заявила, че европейските партньори са готови да бъдат гарант за това.

Най-глупавото нещо, което бихме направили сега, е да се запънем да искаме всички неща, които някога сме си мечтали да се случат преди управлението и тогава вероятно националистическите интереси ще завземат управлението там и шансът някога българският интерес да бъде спазен, отива близо до нула, предупреди Петков.

По негови думи кога ще се случи това като време, зависи от разбирането какво е истинският български интерес и че не е хубаво да правим политически кредити за собствената си организация, като се опитваме да говорим националистически.

Той посочи, че до момента, когато РСМ стане член на ЕС, вероятно има 10 г. и в този период трябва да постигнем българите да имат пълно равноправие в западната ни съседка.

Слави Трифонов "повдига вежда" на Петков за солова акция спрямо РСМ

Слави Трифонов "повдига вежда" на Петков за солова акция спрямо РСМ

И за реплика спрямо Любомир Каримански