Председателят на ПП "Гражданско-демократичен съюз" (ГДС) Петар Колев очаква честно, демократично и реално преброяване на населението на македонските българи в Република Северна Македония.

По време на срещата си в президентството Колев заяви, че македонските българи не рушат паметници, не събарят гробове, а се отнасят към уважение и респект към другите. Той добави, че не е приятно да види разрушен гроб на някои дядо, съборен паметник на някои пълководец. Ние очакваме европейската ценност да бъде пример и гордост на нашето общество. Нашата страна не трябва да върви в посока разрушаване на културно-историческото наследство, настоя Колев.

Арсим Зеколи: Омразата в Македония срещу българите е плод на сръбския шовинизъм

Арсим Зеколи: Омразата в Македония срещу българите е плод на сръбския шовинизъм

Масова култура на омраза към съседите...

"Много е трудно да проведеш разговор с петокласник или първокласник, който ще се върне вкъщи и ще обяснява как в училище са наричали неговия народ татаро-монголи, фашисти или окупатори, а това дете да знае, че е българче по произход. Това е момент, който е изключително важен за нас, защото поражда омраза. Част от децата не искат да ходят на училище и крият етническия си произход", категоричен бе Колев.

Ангел Димитров отново: С РСМ трудно ще излезем от 11 век

Ангел Димитров отново: С РСМ трудно ще излезем от 11 век

Отново провал в работата на Смесената българо-македонска комисия

По думите му Република България обръща фокуса си на политика и поставя живите българи в Македония. Ние очакваме ясна и категорична подкрепа за равноправие, изчистване на историческите конфликти и проблеми и спиране на речта на омразата. Само така РСМ ще успее бързо и ефикасно да се интегрира в ЕС.

Той заяви още, че дебългаризацията е ясен сигнал в очите на македонските българи, обединени за общи визии, искания и начин за постигане на политическите цели. Ние сме онази част от гражданите на РСМ, които най-силно желаят европейското бъдеще на нашата страна, каза Колев. Това обаче не може да стане за сметка на националния интерес на българския народ. Търпимостта и добронамереността при нас, македонските българи, е дълбоко изчерпана, Ние искаме малки и прости неща - равенство и еднакво третиране от Конституцията и законите, за които плащаме данъци, настоя Петар Колев.

В РСМ не може да дадете нито един пример за интегриран българин и ние искаме тази лоша практика да бъде прекратена, да можем да се интегрираме пълноценно, обърна се той към държавния глава.

България скастри РСМ заради подменения паметник в Клепач

България скастри РСМ заради подменения паметник в Клепач

МВнР привика македонския посланик заради опита за "пренаписване на историята"