Преброяването в Република Северна Македония е било проведено коректно. Българският паспорт давал повече права, защото е европейски, и гражданите на Северна Македония се принуждавали по социални причини да вземат такъв. Това обясни в интервю за БиТиВи външният министър на югозападната ни съседка Буяр Османи.

Отлагането на старта на преговорите за присъединяване на РСМ към ЕС ще отслаби енергията и ще отложи решението с България. РСМ има желание да включи в конституцията си правата на българското малцинство, но това е процес, който ще отнеме няколко месеца, стана ясно от думите му.

Теодора Генчовска: РСМ да признае правата на македонските българи преди отварянето на преговорите
Обновена

Теодора Генчовска: РСМ да признае правата на македонските българи преди отварянето на преговорите

Дали даваме оръжие на Украйна знаят само военният и икономическият министри

Пред Македония непрекъснато се появявали пречки пред членството в ЕС. Трябва да си кажем открито кое е това, което ни гневи, подчерта Османи, но увери, че искат да си върнат доверието.

Нашето желание бе да излезем от токсичния кръг на нашите отношения, трябва да върнем доверието, трябва да преглътнем емоциите, за да вземем решения в полза на нашите граждани, отчете дипломатът за отношенията между двете ни страни. Друг няма да дойде да ни реши проблемите, ние сами трябва да ги решим, отчете Буяр Османи.

Северна Македония преброи само 3504 българи

Северна Македония преброи само 3504 българи

В Скопие представиха официалните резултати от националното преброяване