Върху БСП, върху ПГ и върху представители на БСП не е оказван натиск от никого за отпадане на ветото за присъединяването на РСМ в ЕС. Това стана ясно от коментара на социалиста Георги Свиленски в кулоарите на парламента.

Позицията на левицата остава непроменена - влизане на РСМ в ЕС, след като изпълни поетите ангажименти. Няма как да се поддадем на натиск, изтъкна той. За нас това е червена линия, която няма как да прекрачим, категоричен бе Свиленски, подчертавайки, че това е и червена линия за всички български граждани

Радев: Ветото към РСМ да не пада, докато не признаят българите в конституцията си

Радев: Ветото към РСМ да не пада, докато не признаят българите в конституцията си

Парламентът да защити историческата истина пред конгреса на САЩ - там месец на македонския език

Ако Кирил Петков не се съобрази с това, според народния представител, повече няма да е премиер.

Позицията ни трябва да е единна във външната политика, коментира Атанас Михнев от ПП. Националният интерес на страната ни е след изпълнение на преговорната рамка Северна Македония да се присъедини към ЕС, по думите му.

Той каза, че трябва да се обърне внимание на прогреса в преговорите. Михнев не вярва темата за РСМ да стане разделителна линия в коалицията. Нормално било в коалицията да има нюанси в позицията. Според нашата партия Северна Македония трябва да изпълни всички критерии, подчерта Михнев. 

Христо Иванов: Няма натиск за РСМ, но дяволът е в детайлите

Христо Иванов: Няма натиск за РСМ, но дяволът е в детайлите

Може и в последствие да налагаме вето, но с разбирането на ЕК за българската позиция

На 26 март 2021 година българският премиер е дал съгласие РСМ и Албания да започнат преговори за присъединяване към европейската общност. България е поела един ангажимент, който сама си е ветосала, което звучи доста скандално в международните отношения, смята депутатът от ПП. Няма поет ангажимент да падне ветото, увери Михнев.

Темата коментира и лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов, който смята, че има натиск от външна страна да се приеме по-бързо РСМ в ЕС и това не е новина.

Дори, според Костадинов, това е една от задачите на "назначения" кабинет на Кирил Петков.

Хамид Хамид: Всички държави от Балканите трябва да са в ЕС

Хамид Хамид: Всички държави от Балканите трябва да са в ЕС

За ДПС всички държави от Балканите трябва да бъдат членове на ЕС

Костадинов е сигурен, че добрата коалиционна култура на БСП и някои от другите политически субекти в петорната коалиция, ще надделее в името на националния интерес и благото на българите.

Той обаче разкритикува и БСП, че партията явно е направила крачка назад и е встъпила в обединението на коалицията от идеята да харчи държавния бюджет. Костадинов очаква на следващите избори БСП да не влезе в парламента, а техните избиратели да направят друг избор на следващите избори.

Евродепутати настояват за начало на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония

Евродепутати настояват за начало на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония

Уверяват, че в РСМ били постигнали резултати, докладчик е Илхан Кючук

"Би трябвало ясно да се представи българската позиция и да няма противоречиви сигнали, защото това отслабва българската позиция. Ако премиерът каже, че ще вдигне ветото, без РСМ да изпълни нищо, нормално е натискът да се усилва", заяви бившият външен министър и настоящ депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева. Тя се изказа пред журналисти в кулоарите на парламента в отговор на думите на президента Румен Радев, че има натиск от външна страна да се приеме по-бързо Република Северна Македония в ЕС.

Захариева обясни, че това не е изненада, а въпросът е дали правителството ще се подаде на натиск за по-бързо присъединяване на Република Северна Македония в ЕС. Вината си е в разнопосочните сигнали, които дава правителството, изтъкна тя.

Захариева има информация, че премиерът Кирил Петков е обещал да вдигне ветото над РСМ за присъединяване в ЕС. Води се двойна външна политика и МВнР е изключено от тези работи, посочи бившият външен министър.

Оттук нататък всичко е в ръцете на Министерския съвет и на премиера Кирил Петков. Това заяви депутатът от ИТН Станислав Балабанов пред журналисти в кулоарите на парламента за това дали е оказван външен натиск върху България да вдигне по-бързо ветото над РСМ за присъединяване в ЕС

Спас Ташев: За 2 дни медиите в РС Македония показаха връщане назад

Спас Ташев: За 2 дни медиите в РС Македония показаха връщане назад

Откриването на центъра в Битоля показало настроението на РСМ за България

Той се надява премиерът Кирил Петков и хората, които са действали в различна посока от тази на декларацията на Народното събрание, на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) и Договора за добросъседство, да ревизират позицията си навреме. Има време до юли месец, така че се надявам да се поправят публично, каза Балабанов.

ИТН предупреждават публично с идеята, че позиции могат да се ревизират навреме.

Действията на ИТН ще бъдат последователни, като очакват да видят какво ще направят отговорните институции.