"Толкова антибългарски материали не са били публикувани в Република Северна Македония (РСМ) през последните 5-6 години, колкото в последните два дни. От тази гледна точка ние имаме връщане назад и не можем да говорим за напредък в отношенията".

Това заяви пред БНР доц. Спас Ташев от БАН. Повод за думите му е откриването на на клуба на Културен център "Иван Михайлов" (Ванче Михайлов) в Битоля

За Пендаровски Ванче Михайлов бил хитлерист и нацист

За Пендаровски Ванче Михайлов бил хитлерист и нацист

Президентът на Северна коментира посещението на български политици в Битоля

"До събитията в събота (откриването на клуба на Културен център "Иван Михайлов" в Битоля - б.р.) имаше две писти на външната политика на България по отношение на Република Северна Македония", поясни Ташев.

За двете политики на България той обясни, че едната писта е била на официалната външна политика, възприета още от правителството на Бойко Борисов, а другата - лична на Кирил Петков и на кабинета му.

По думите на Ташев премиерът "Кирил Петков е прав, че каквото е договарял, трябва да бъде потвърдено от парламента. От тази гледна точка промяна не е имало, но Петков подготвяше такава промяна", обясни историкът.

Според доц. Ташев случилото се в Битоля се е оказало аргумент срещу водената от Кирил Петков политика, защото събитията там са доказали, че в РСМ няма някакви съществени промени

Бербок иска до юли ЕС да започне преговори с Албания и Северна Македония

Бербок иска до юли ЕС да започне преговори с Албания и Северна Македония

За германския външен министър дори това е много закъснял ход

Визитата на българска делегация в Северна Македония е знакова след скандала, който разтресе коалицията в последните две седмици по повод обявеното от Слави Трифонов, че премиерът Кирил Петков непрекъснато се опитва да заобиколи Договора за приятелство и сътрудничество, подписан между двете страни, а и ветото, наложено от страната ни върху преговорната рамка за членство на РСМ в Европейския съюз.

Вчера в парламента външният министър Теодора Генчовска призна за неразбирателство в коалицията, като дори заяви, че се водят две паралелни външни политики. За това Генчовска обвини външнополитическия екип на премиера, който се оглавява от Весела Чернева. Въпреки това Генчовска, а и самият премиер Петков обявиха, че не се прави опит за задкулисна договорка за вдигане на ветото. Това бе потвърдено и от други представители на ПП.

За нов КСНС по темата Македония пита Тома Биков

За нов КСНС по темата Македония пита Тома Биков

И двете кандидатури за нов гуверньор на БНБ са политически