Германският външен министър Аналена Бербок коментира след среща на външните министри в Люксембург, че ЕС трябва да започне преговори за присъединяване на Албания и Северна Македония през първата половина на 2022 г.

"Страни като Украйна и други държави отдавна виждат бъдещето си в Европейския съюз. Не само няма да разочароваме тези страни, но ще спазим обещанието си за членство в ЕС. И това се отнася за някои страни от Западните Балкани, преди всичко за Албания и Северна Македония и затова сега, през първата половина на годината, най-накрая трябва да започнем преговори за влизането на Албания и Северна Македония", цитира я ТАСС.

Албания ще се стреми към еврочленство отделно от РСМ

Албания ще се стреми към еврочленство отделно от РСМ

Еди Рама представи проучване, което подкрепя искането му

По думите й това е отдавна закъсняла стъпка. Бърбок подчертава, че е провела двустранни разговори с българския външен министър Теодора Генчовска, по време на които страните се обединиха, че в настоящата ситуация е изключително важно да започнат преговори за присъединяване на Албания и Северна Македония към ЕС.

Бербок допълва, че сръбските власти също трябва да подкрепят политиките на ЕС, ако страната иска да стане член на общността. "Същото се отнася и за други страни от Западните Балкани, които ясно показаха тези дни, тези седмици, че повечето от тях виждат бъдещето си, своята сигурност в Европейския съюз".

"Ако някой се стреми да стане член на Европейския съюз, което иска Сърбия, тогава подкрепата за външната политика на Европейския съюз и подкрепата за подходящи санкции стават от централно значение".

Кирил Петков спазва коалиционното споразумение за Македония

Кирил Петков спазва коалиционното споразумение за Македония

Ситуацията в Украйна направила темата Северна Македония още по-чувствителна