Стриктно спазваме коалиционното споразумение. Това заяви премиерът Кирил Петков по време на блиц контрола, попитан за темата Македония. Всяко решение трябвало да се случва на база обединение.

Няма да се вземе конкретно решение без санкцията на парламента, увери Кирил Петков депутатите. Припомняме, че преди два дни лидерът на "Има такъв народ" Станислав Трифонов в гневен пост във фейсбук обвини Кирил Петков, че това, което прави е да се опитва непрекъснато да заобиколи Договора за приятелство и сътрудничество между двете страни, както и потвърдената позиция на България по темата за спазването му от Народното събрание.

Ситуацията в Украйна направила темата Северна Македония още по-чувствителна, според Петков. Интеграцията на Западните Балкани е важна, по мнението му.

ЕК е уверила, че ще бъде гарант за правата на българите в РСМ в преговорния процес.

Националният интерес на България е РСМ да е член на ЕС, посочи от своя страна депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Христо Иванов: Тайни договорки за ветото на РСМ няма

Христо Иванов: Тайни договорки за ветото на РСМ няма

Трудна коалиция, но няма да има предсрочни избори

По-късно пред журналисти, Кирил Петков беше още по-категоричен: Няма дата за "да" за Северна Македония.

Няма и поставен краен срок от страна на Европа към България, в който страната ни трябва да вдигне ветото върху започването на преговорите на Северна Македония с Европейския съюз.

Освен това - Европейският съюз е готов да постави като изрично условие по европътя на югозападната ни съседка гарантирането на правата на малцинствата и по-конкретно българското такова.

"Г-жа фон дер Лайен ми каза, че Европейската комисия осъзнава колко е важно да бъдат защитени правата на българите в Северна Македония. Което означава, че Европа е готова да стане гарант през преговорния процес и преговорната рамка, която трябва да се подпише от РСМ. И в тази рамка да има гаранции за тези права на българите и останалите други етноси", съобщи премиерът.

Балабанов: Търгуването на националния интерес застрашава коалицията

Балабанов: Търгуването на националния интерес застрашава коалицията

Депутатът от ИТН очаква да види позицията на премиера