Албания ще попита Европейския съюз дали може да продължи кандидатстването си за членство отделно от Република Северна Македония (РСМ), която продължава да е блокирана от българското вето, каза албанският премиер Еди Рама, цитиран от Ройтерс.

Северна Македония и Албания трябваше да започнат преговори за членство с блока в края на 2020 г., но България блокира започването на официални преговори с РСМ поради много сложен спор за общата история и произхода на езика със Скопие, коментира Ройтерс и припомня, че ЕС групира двете страни заедно в кандидатурата им за присъединяване.

69% от българите подкрепят твърдата позиция спрямо членството на Северна Македония в ЕС

69% от българите подкрепят твърдата позиция спрямо членството на Северна Македония в ЕС

Втвърдяването на позициите идва за сметка на спада наполовина на онези, които не могат да формират мнение по темата

Говорейки в Тирана, Рама каза, че не е оптимист, че България скоро ще оттегли ветото си: "Албания не може повече да чака, докато двете съседни страни разрешат кавгата си", каза Рама, добавяйки, че Албания има добри отношения и с двете държави. "Нашият политически курс по този въпрос ще се промени напълно."

Рама направи тези коментари, докато представя национално проучване с повече от половин милион респонденти, което показва, че 67 процента от албанците искат пътят на членството на двете страни да се раздели.

Скопие имаше подобно вето от десетилетия, наложено от Гърция. В крайна сметка страната промени името си през 2018 г. на Северна Македония, за да гарантира влизането си в НАТО и да продължи по пътя си към ЕС.

Германският канцлер Олаф Шолц каза миналата седмица, че преговорите за присъединяването на Албания и Северна Македония към ЕС трябва да започнат възможно най-скоро, защото всяко забавяне би направило Западните Балкани уязвими за външно влияние. Подобни позиции изразиха и множество други политици особено на фона на избухналата война в Украйна.

Кризата в Украйна насочи погледите на САЩ и ЕС към Западните Балкани

Кризата в Украйна насочи погледите на САЩ и ЕС към Западните Балкани

Районът е традиционен кръстопът на интереси