Германският канцлер призова Европейския съюз бързо да приключи преговорите за достъп със страните от Западните Балкани и да ги приветства като членове, пише "Индипендънт".

В изказване в понеделник Олаф Шолц, който пое поста от Ангела Меркел миналата година, каза, че Северна Македония и Албания трябва да имат право да се присъединят.

"Всяко следващо забавяне прави Западните Балкани по-уязвими от влиянието на трети страни", каза Шолц на съвместна пресконференция след среща с шведския премиер Магдалена Андерсон.

"И за Германия, и за Швеция е ясно, че ЕС трябва да продължи с институционалните реформи, за да стане способен за разширяване".

Петков реалистично за историческата комисия с РСМ: Оптимист съм

Петков реалистично за историческата комисия с РСМ: Оптимист съм

Прогрес в преговорите между София и Скопие, отчете и Ковачевски

Коментарите му идват, когато разширяването на ЕС се засилва в дневния ред благодарение на руската инвазия в Украйна, която иска да се присъедини към блока.

Албания и Северна Македония са страни кандидатки за присъединяване към ЕС от 2020 г., но са постигнали малък напредък.

Властите на ЕС имат опасения, че държавите от Западните Балкани не отговарят на стандартите за корупция, политизиране на съдебната система и върховенство на закона.

27-те президенти и министър-председатели на ЕС не се съсредоточиха върху присъединяването към ЕС на срещата на върха на Европейския съвет в Брюксел миналата седмица - вместо това отделиха време на войната в Украйна и енергийната криза.

Миналата седмица Шолц каза също, че Западните Балкани трябва да бъдат приети в ЕС, за да се осигури мир.

Но други страни като Франция са по-скептични към разширяването на съюза, поне в сегашното му състояние. Френският президент Еманюел Макрон по-рано каза, че процесът на разширяване не е подходящ за целта и информира, че налага вето на всяко разширяване.

РСМ: Франция подкрепя Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС

РСМ: Франция подкрепя Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС

Османи е обсъдил с Льо Дриан политическия диалог с България