Франция даде ясни и недвусмислени послания в подкрепа на готовността на Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС, каза министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи, съобщава "Екзит".

Османи направи съобщението след разговор с френския си колега Жан-Ив льо Дриан, който също подчерта ролята на Франция в процеса.

Османи и Льо Дриан обсъдиха потенциала за напредък на процеса на интеграция на Северна Македония в ЕС, тъй като Франция в момента председателства шестмесечното председателство на Съвета на ЕС.

Османи: Разговорите с България продължават

Османи: Разговорите с България продължават

Според него разширяването на ЕС вече не е само двустранен въпрос

Двамата обсъдиха също политическия диалог с България и ситуацията в Украйна и как те се отразяват в страните от Западните Балкани и върху стабилността и сигурността на региона и Европа като цяло.

Османи информира Льо Дриан, че Северна Македония е постигнала 100% съответствие с Общата външна политика и политика на сигурност на ЕС, като добави, че предлагането на перспектива за интеграция в ЕС на страната и региона е основен принос за устойчива регионална и европейска стабилност.

Това се случва, след като върховният представител на ЕС Жозеп Борел каза, че присъединяването на Северна Македония към ЕС трябва да започне възможно най-скоро, без да се споменава дата.

От Външно са разтревожени за злонамерена кампания от РС Македония  към България

От Външно са разтревожени за злонамерена кампания от РС Македония към България

Правят опити за умишлена злоупотреба с трагичните събития в Украйна