Разговорите с България по отворени политически въпроси продължават, каза външният министър на Република Северна Македония (РСМ) Буяр Османи, който на пресконференция обяви предстоящото посещение на българския външен министър Теодора Генчовска на 23 и 24 март в Скопие, пише скопският вестник "Нова Македония".

Той информира, че на Дипломатическия форум в Анталия е имал среща с българския министър-председател Кирил Петков, с когото са обсъдили развитието на Украйна, ангажиментите на двете страни във връзка с войната там, но по-голямата част от срещата е била насочена към политическите разговори и отворените въпроси между двете страни.

Борел от Скопие: Това е моментът за събуждане на Европа

Борел от Скопие: Това е моментът за събуждане на Европа

Той приветства новата инерция между С. Македония и България

Според него по време на този разговор събеседниците са стигнали до извода, че "очевидно въпросът за европейското разширяване се превръща в сериозен проблем за сигурността за региона и ЕС и всяка държава-членка носи отговорност за сигурността на региона и сигурност на целия континент." Според Османи"сега става въпрос не само за доверието в ЕС, а за сигурността на региона.

Той подчерта, че все още има различия, но двете страни се опитват да достигнат до възгледи, които може да са взаимно приемливи.

Буяр Османи: ЕС не е страна в двустранния спор с България

Буяр Османи: ЕС не е страна в двустранния спор с България

Според него разширяването на ЕС се превръща в проблем на европейската сигурност