Знам, че имате определени очаквания и с право. Трябва да започнем официални преговори за присъединяване на Република Северна Македония и Албания възможно най-скоро и се надявам това да стане възможно на следващата междуправителствена конференция, каза днес от Скопие върховният представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейската комисия Жозеп Борел, цитиран от македонският телевизионен "Канал 5".

След срещата с премиера на РСМ Димитър Ковачевски Борел подчерта, че С. Македония и целият регион са стратегически приоритет и ЕС се ангажира да превърне европейската перспектива в реалност за тези страни.

Борел приветства "новата инерция" между С. Македония и България, като подчерта, че настоятелно призовава и двете страни да намерят взаимно приемливи решения и разрешаване на двустранни въпроси, защото "разширяването не може да продължи, ако е възпрепятствано от двустранни въпроси".

"Не мога да обещая точна дата, но мога да обещая волята за възможно най-бърз старт на преговорите на Северна Македония и Албания с ЕС. И където има воля, има и начин да се постигне това," каза днес в Скопие Жозеп Борел след среща с премиера на РСМ Димитър Ковачевски.

"Успоредно с това реформите в С. Македония в областта на върховенството на закона, борбата с корупцията, цифровата трансформация и зелената програма ще дадат възможност за бърз напредък към преговорите ... Всички участници трябва да работят заедно за напредъка на европейската програма за реформи като най-бързия начин страната да продължи напред по европейския път", каза той.

След срещата македонският премиер Димитър Ковачевски заяви: "

"Сегашното състояние на статуквото не е в полза на никого", подчерта той и добави, че се изграждат мостове на приятелство и нови възможности за сътрудничество с българския премиер Кирил Петков за разрешаване на двустранния спор.

Македонският премиер повтори, че разширяването на ЕС към Западните Балкани сега е стратегически въпрос и въпрос на сигурност. Той предупреди, че страните в този регион  са тясно свързани, така че блокадата на преговорите за присъединяване на Северна Македония към ЕС се усеща в целия регион.

"Оставянето на геостратегическа празнина в нашата част от Европа не е опция. Бързата интеграция на Северна Македония и региона ще осигури стабилност, но и развитие на Европа. "Нуждаем се от предсказуеми, достоверни, засилени и ускорени процеси на интеграция в ЕС", каза Ковачевски.

Борел приветства позицията на Скопие по руско-украинския спор за подкрепа на санкциите и осъждане на руската агресия срещу Украйна.

Димитър Ковачевски в парламента в Скопие: Няма да отстъпим за идентичността си

Димитър Ковачевски в парламента в Скопие: Няма да отстъпим за идентичността си

Първият полет София-Скопие ще бъде на 11 февруари

"Решението да спазвате санкциите ясно показва Вашата ангажираност към ценностите на ЕС и Ви поставя по пътя към Европа не само като кандидат за членство, но и като отговорен член на международната общност, защото това, за което говорим е морален избор, а не избор по сметка. Сигурен съм, че Вие решавате това въз основа на морални принципи", каза Борел.

Припомняме, че двете новоизбрани правителства в България и РСМ решиха да заложат на активизиране на двустранните отношения в тези области, в които това е възможно и по-лесно постижимо, като по този начин създадат нов контекст за преговорите в "тежките области, които са в основата на българското вето за започване на преговори  на ЕС с РСМ.

Основно внимание засега се обръща на икономическата и транспортна свързаност между двете страни, като например разкриването на редовна директна авиолиния София-Скопие, която засега ще се изпълнява два пъти седмично от 26 март.