Както в европейските държави-членки, така и в ЕС като цяло нараства схващането, че въпросът за разширяването се превръща в проблем на сигурността. Винаги сме предупреждавали, че това не е просто въпрос на политическо завършване на този политически проект на ЕС, а въпрос на консолидация на сигурността на континента, която сега се оказва слабо място в условията, когато ЕС трябва да играе по-важна геополитическа роля, заяви министърът на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи, цитиран от скопското електронно издание "Плюс Инфо".

По отношение на България Османи посочи, че македонската страна взаимодейства с българското правителство на политическо ниво. Последният кръг от политически разговори е проведен в Мюнхен в кулоарите на Конференцията по сигурността и предложението е да се определят въпросите за деблокиране на процеса на присъединяване чрез изчерпателен протокол. Елементите на този всеобхватен протокол, информира Османи, трябва да бъдат определени през идния период.

На въпрос дали ЕС приема исканията на България, Османи подчерта, че ЕС не е страна в процеса.

"Това е двустранен спор, по който или ще се приеме нещо или не, ние решаваме и затова смятам, че това не трябва да се разглежда от гледна точка, че ЕС и Република България могат да се договорят за нещо и без нас. Ние решаваме, България решава, влязохме в динамични разговори, за да преодолеем тези въпроси в интерес на европейската перспектива на региона, която считам за стратегическо значение и за Република България," каза Османи.

Бучковски: Няма да влезем в ЕС, ако трябва да признаем, че Гоце Делчев е българин

Гоце се бореше за свободата

"Ако разбирането е, че европейското разширяване е компонент на сигурността, тогава можем смело и високо да кажем, че ако искаме да предотвратим подобни събития като това, което се случва в Украйна, решенията трябва да се вземат бързо и че тези решения трябва да започнат от нас. Всяка промяна в динамиката в региона трябва да започне от нас", каза Османи.

След избирането на нови правителства в България и Република Северна Македония динамиката в двустранните отношения набра значителна скорост. Бяха създадени работни групи в различни области, които да проучат и реализират възможностите за двустранно сътрудничество. От 26 март например ще стартира редовна авиолиния между София и Скопие, която ще оперира първоначално два пъти седмично.

Джамбазки: Кой ще плати за празния самолет между София и Скопие?

Джамбазки: Кой ще плати за празния самолет между София и Скопие?

Залъгват ни с хипотетични огромни бизнес връзки

Това обаче няма как да доведе до решаване на основните проблеми между двете страни, свързани с различното тълкуване на много исторически събития и "червените линии", начертани от парламентите на двете страни.