Съединените щати остават напълно ангажирани с приключването на процеса на европейска интеграция на Западните Балкани. Неоправданата и безпричинна война на Русия срещу Украйна ясно показва нарастващата спешност на тази задача за Трансатлантическия алианс, заяви Държавният департамент на САЩ, цитиран от македонските медии.

От своя страна върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел обърна внимание, че Брюксел се опасява, че кризата може да се прехвърли в съседни страни, включително Западните Балкани, Молдова и Грузия.

Попитан от Радио "Гласът на Америка", доколко са загрижени Съединените щати от евентуално разпространение на кризата на Балканите и дали планират да бъдат по-активни в региона, за да се противопоставят на дневния ред на Москва, говорител на Държавния департамент каза, че Русия е дестабилизиращ фактор в Западните Балкани.

Балканският фронт на Путин: Започва с Босна, Косово, Северна Македония и Черна гора

Балканският фронт на Путин: Започва с Босна, Косово, Северна Македония и Черна гора

Кремъл подклажда националистически конфликти на Балканите и дестабилизира региона

"Русия отдавна е дестабилизираща сила и източник на дезинформация в Западните Балкани, например в подкрепата на опита за преврат през 2016 г. в Черна гора и настоящите усилия за подхранване на напрежението в Босна и Херцеговина", е заявил неназован източник.

Припомня се, че организации за наблюдение на медиите разкритикуваха руските държавни медии Russia Today (RT) и Sputnik за предаване на фалшиви новини и разпространение на дезинформация.

Миналата седмица 19 членове на Конгреса на САЩ подписаха писмо, призовавайки администрацията на  президента Джо Байдън да увеличи дипломатическия ангажимент в Западните Балкани в контекста на инвазията на Русия в Украйна.

В писмо до държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен подписалите призоваха за удвояване на усилията за консолидиране на демокрацията и насърчаване на интеграцията на Западните Балкани в Западна Европа.