Министерство на външните работи води постоянна комуникация с външнополитическия екип на министър-председателят Кирил Петков по темата за ветото на България за Северна Македония. Има обаче разминавания и различни амбиции от ответната страна.

Това се разбра от думите на външния министър Теодора Генчовска пред медиите след изслушването й от депутатите в Народното събрание. То се проведе при закрити врати.

Христо Иванов: Оставки не решават проблемите

Христо Иванов: Оставки не решават проблемите

Трябвало да се решат структурните проблеми, преди да се дава оценка на министрите

"Няма поставени срокове от страна на Външно министерство за отпадане на ветото. Има обаче различни амбиции до края на френското председателство. Но премиерът не е заявявал това в наши официални срещи с представители на Северна Македония и страни от ЕС", каза тя.

Няма да отстъпим от националния интерес по македонския въпрос, уверяват ПП

Няма да отстъпим от националния интерес по македонския въпрос, уверяват ПП

Скопие да изпълни задълженията си по договора за добросъседство

И уточни - екипът, който го съветвал по външнополитическите въпроси, е инициатор на въпросните "амбиции". "Работим доста активно, честно да ви кажа, но има сериозни различия, които се разграничават от националната позиция за Северна Македония, която Външно министерство спазва."

В ИТН не виждат защо се говори за оставката на Генчовска

В ИТН не виждат защо се говори за оставката на Генчовска

Министър Генчовска си е на мястото и въобще не се обсъжда такъв вариант

Генчовска не потвърди, но и не отрече изтекла в медиите информация от закритото заседание от анонимен депутат, че е заявила от трибуната, че в България се "водят две външни политики".

"В Република България има само едно външно министерство, няма как някой друг да провежда външна политика. Заседанието беше закрито и всеки трябва да носи отговорност за действията си каква информация предоставя", каза тя.

Трудно може да се каже, че към момента има прогрес по политическите въпроси между София и Скопие, за разлика от секторните политики, където напредъкът е факт, посочи още дипломат номер едно.

НС извика Теодора Генчовска в петък да отговаря за РСМ

НС извика Теодора Генчовска в петък да отговаря за РСМ

Искането идва след изказване на германския външен министър

Припомняме, че лидерът на "Има такъв наорд" Слави Трифонов критикува премиера Кирил Петков като го обвини, че се опитва да заобиколи коалиционното споразумение и да отхвърли наложеното вето на Северна Македония. Според Трифонов се правят сделки на тъмно, без нещата да се обсъждат с коалиционните партньори.

Захариева: България се излага пред Скопие

Захариева: България се излага пред Скопие

Не изглежда като да имаме единна позиция по въпроса за РСМ