Заради разликата в позициите по отношение на Северна Македония между Министерството на външните работи и Министерския съвет България не изглежда сериозно пред Скопие.

Това мнение изказа след тайното изслушване на външния министър Теодора Генчовска в парламента депутатът от ГЕРБ Екатерина Захариева.

"Когато Министерски съвет или съветниците на премиера говори едно, което не е за първи път, а Външно министерство друго, няма как България да изглежда сериозно нито в очите на Северна Македония, нито в очите на нашите партньори. Външната политика трябва да е единна и е абсолютно недопустимо външният министър да научава неща от медиите", каза бившият външен министър от правителството на Борисов.

Генчовска призна за търкания с екипа на Петков

Генчовска призна за търкания с екипа на Петков

Имало различни амбиции, но Външно министерство спазва националната позиция

"Не изглежда като да имаме единна позиция по въпроса за РСМ, даже напротив. Националния консенсус, който е и надпартиен години наред бе постигнат, а в момента е разколебан и разклатен", критична бе тя.

И подчерта - България изпуснала "златен шанс" да постигне напредък по казусите със Скопие по време на френското председателство, завършващо в края на юни, което било "много балансирано".

Припомняме, че по-рано днес външният министър Теодора Генчовска заяви, че има търкания в кабинета по темата за Северна Македония, но МВнР работи в защита на националните интереси.

Няма да отстъпим от националния интерес по македонския въпрос, уверяват ПП

Няма да отстъпим от националния интерес по македонския въпрос, уверяват ПП

Скопие да изпълни задълженията си по договора за добросъседство