Евродепутати настояват преговорите за присъединяване на Република Северна Македония да започнат. Това стана ясно от съобщение до медиите от европарламента. Докладът беше приет с 66 гласа "за", 4 гласа "против" и 5 гласа "въздържал се".

"ЕС призова за единство и пълна политическа ангажираност по отношение на разширяването. България и Северна Македония се насърчават за бързо разрешаване на неуредените двустранни въпроси", гласи текста, без в него да се отчитат езика на омразата и присвояването на части от българската история от страна на РС Македония. 

Балабанов: Очаква ни проблем, когато се разбере какво е обещавал Петков за РС Македония

Балабанов: Очаква ни проблем, когато се разбере какво е обещавал Петков за РС Македония

"България не се продава", каза Балабанов.

Мотивът на евродепутатите за предоставяне на зелена светлина за преговорите за присъединяване към ЕС със Северна Македония и Албания е "изпълнението на условията и геостратегическия контекст, свързан с агресията на Русия в Украйна".

В текста не се цитира кои точно условия изпълняват в РС Македония, нито се споменава за настояването от София в Скопие да спре езика на омраза към страната ни, нито се споменава за признаване на натиска и избиването на хора с българско самосъзнание без съд и присъда през годините.

Спас Ташев: За 2 дни медиите в РС Македония показаха връщане назад

Спас Ташев: За 2 дни медиите в РС Македония показаха връщане назад

Откриването на центъра в Битоля показало настроението на РСМ за България

Официалното начало на преговорите за присъединяване ще бъде инвестиция в доверието в ЕС, както и в стабилността, просперитета и текущите процеси на помирение в региона на Западните Балкани, подчертават членовете на ЕП от комисията по външни работи (AFET) в доклад относно Северна Македония за 2021 г., приет в сряда, 20 април.

В доклада, в който се оценява напредъкът на страната по пътя към членство в ЕС, се призовава Съветът официално да започне преговори за присъединяване с Албания и Северна Македония, особено в геостратегическия контекст на отношенията с Русия и нейната агресия срещу Украйна.

Все още очакваме необратими резултати от Северна Македония, отсичат от МВнР

Все още очакваме необратими резултати от Северна Македония, отсичат от МВнР

България се придържа към рамковата си позиция

Текстът призовава ЕС да направи критична оценка на исторически важните последици за сигурността по отношение на стабилността и единството на европейския континент и Западните Балкани, както и да демонстрира европейско единство и пълната си политическа ангажираност по отношение на разширяването на Съюза.

"Евродепутатите изразяват съжаление, че Съветът все още не е започнал отдавна закъснелите преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания", се казва в съобщението.

Правят анализ на парите и състава на Културните институти в чужбина

Правят анализ на парите и състава на Културните институти в чужбина

За РСМ са отделени най-много средства

Според документа, този неуспех представлява сериозна заплаха за политиката на разширяване като цяло, се посочва в доклада. В него се подчертава, че и двете държави са изпълнили условията, определени от Европейския съвет, и са постигнали трайни резултати.

"Членовете на ЕП приветстват Северна Македония за непрекъснатите ѝ усилия за укрепване на принципите на правовата държава, независимостта на съдебната власт и правата на малцинствата, за борбата с корупцията и организираната престъпност, за реформата на публичната администрация и за укрепването на свободата на медиите", пише в съобщението до медиите.

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни
Обновена

Зоран Заев: България не е фашистки окупатор и Гоце Делчев е и на двете страни

Български и македонски войски освобождават заедно територии през ВСВ

Вероятно като укрепване на свобода на медиите се възприема и негативната кампания срещу България след откриване на културния център на името на Иван (Ванче) Михайлов.

С европейска любезност в доклада се приветства "трайният ангажимент на Северна Македония към евроатлантическата рамка за сигурност, както и пълното привеждане на страната в съответствие с външната политика и политиката на сигурност и отбрана на ЕС в отговор на руската агресия срещу Украйна".

Потомък на Гоце Делчев: Ако лекарите работят като македонските историчари, жив човек нямаше да има

Потомък на Гоце Делчев: Ако лекарите работят като македонските историчари, жив човек нямаше да има

Т. нар. "мултиперспективност" е фалшификация на историята, категоричен е Христо Христов

В текста се отбелязват рисковете от увеличаване на икономическата и енергийната зависимост от Китай и Русия и изразява загриженост относно уязвимостта и зависимостта, произтичащи от финансираните от Китай инвестиционни заеми в целия регион.

С дипломатически похват членовете на ЕП подтикват в определена посока комуникацията между София и Скопие. Те "приветстват политическия импулс за конструктивна ангажираност между България и Северна Македония и насърчават двете страни бързо да намерят взаимно приемливо решение на неуредените двустранни въпроси, за да не се забавя допълнително и да не се възпрепятства присъединяването на Северна Македония към ЕС".

Докладчик по темата е Илхан Кючюк (Renew, България), излъчен от ДПС. По думите му "Северна Македония демонстрира най-добрите резултати в областта на демократичния преход в региона на Западните Балкани и напълно се присъедини към външната политика на ЕС в отговор на руската агресия срещу Украйна. Като се има предвид по-широкият геостратегически контекст и това, че страната постигна устойчиви резултати, ние призоваваме за официално започване на отдавна забавените преговори за присъединяване.".

Проф. Иван Илчев: След 100 г. преследвания 3500 признали, че са българи в РСМ, е много

Проф. Иван Илчев: След 100 г. преследвания 3500 признали, че са българи в РСМ, е много

Споразуменията нямат сила докато не влязат в учебниците

Той призова България и Северна Македония незабавно да намерят взаимно приемливо решение.

Северна Македония е страна кандидатка от 2005 г. и Европейската комисия препоръчва започването на преговори за присъединяване от 2009 г. ЕС продължава да бъде най-големият търговски и инвестиционен партньор и най-големият източник на финансова помощ за Северна Македония.

След гласуването в комисията на ЕП по външни работи докладът ще бъде внесен за гласуване в пленарна зала по време на пленарната сесия на 18 и 19 май.

Припомняме, на 17 ноември 2020 г. България наложи вето за начало на преговорите за присъединяване към ЕС на РС Македония, но не и на Албания. Причина за ветото са нерешените въпроси между София и Скопие, опита Македония да открадне части от историята ни, непризнаването на българите като държавотворен народ,